Eindejaar checklist voor je financiën

Checklist financiënDe kerstdagen staan voor de deur en voor je het weet is het alweer 2022. De hoogste tijd om je financiën onder de loep te nemen. Zeker nu alle prijzen de spuigaten uitlopen en we te maken hebben met de hoogste prijsstijging in bijna 40 jaar. Wij hebben een handige eindejaarschecklist voor je gemaakt.

1. Checklist huis en hypotheek

Het dagelijks leven wordt steeds duurder en besparen op je maandlasten is dan wel zo prettig. We horen je denken… waar kan ik in deze tijd nog op besparen? Om je een handje te helpen, hebben wij een checklist voor je huis en hypotheek gemaakt.

  • Je hypotheek oversluiten: De hypotheekrente is lange tijd historisch laag geweest, maar daar komt langzamerhand verandering in. De rente is de afgelopen maanden namelijk iets toegenomen. Gelukkig kun je nog steeds profiteren van de relatief lage rente, dus denk jij na over oversluiten? Wacht dan niet te lang, want dit is hét moment. Bereken hier alvast je nieuwe maandlasten.
  • Extra aflossen op je hypotheek: Wil jij extra aflossen op je hypotheek? Dan kan het slim zijn om dit nog in 2021 te doen. Het voordeel is dat je vermogen in box 3 lager wordt en je minder belasting hoeft te betalen. Dit scheelt in je maandlasten en dat is natuurlijk mooi meegenomen.
  • Besparen door verduurzamen: Denk je na over het verduurzamen van je woning? Slim, want hiermee kan je flink besparen op je energierekening. Wist je dat je in de regel tot 6% meer kan lenen als je hier de verduurzaming van je woning in mee financiert. De financieel coaches van Finzie geven je graag advies!
  • Oversluiten van niet-NHG naar NHG in 2022: Wil je je hypotheek komend jaar oversluiten tegen een lagere rente? En heb je nu geen NHG, maar wil je wel graag een hypotheek met NHG? De NHG-kostengrens wordt per 1 januari 2022 verhoogd. Je kan je bestaande niet-NHG hypotheek wellicht oversluiten naar een NHG hypotheek als de marktwaarde van je woning lager is dan de kostengrens van € 355.000,-.
  • Borgtochtprovisie in 2022: Sluit je komend jaar een hypotheek met NHG af? Dan betaal je 0,6% aan borgtochtprovisie (0,7% in 2021). Dit zijn de kosten voor het afsluiten van een hypotheek met NHG.

 

2. Checklist verzekeringen

Ook op het gebied van verzekeringen kan je wellicht besparen. Het is daarom verstandig om een aantal acties uit te voeren, zoals:

  • Je zorgverzekering vergelijken: Dit is eigenlijk een ‘moetje’ voor iedereen aan het einde van het jaar. Het kan namelijk verstandig zijn om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Benieuwd of jij kan besparen? Vergelijk je zorgverzekering hier.
  • Je reisverzekering regelen: Ben je van plan om komend jaar (als de coronamaatregelen dat toelaten) op wintersport te gaan? Dan is het verstandig om een goede reisverzekering met wintersportdekking af te sluiten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
  • Je inboedelverzekering checken: Korte dagen en vakanties trekken inbrekers aan. Zorg daarom voor een goede beveiliging en check je inboedelverzekering.

 

3. Checklist overige maandlasten

De inflatie zorgt ervoor dat het dagelijkse leven steeds duurder wordt. Vooral de gas- en elektraprijzen zijn fors gestegen, maar ook voor andere producten en diensten betaal je steeds meer. Wij geven je wat tips om op je maandlasten te besparen.

  • Shop bewust: Ook eten en kleding wordt steeds duurder. Het loont daarom zeker de moeite om producten met elkaar te vergelijken. Let ook goed op acties, want dit kan je flink wat geld besparen.
  • Check je abonnementen: Tegenwoordig heb je voor bijna alles wel een abonnement. Denk aan abonnement op een bloemen, een goodiebox en maaltijdboxen. Een abonnement is snel afgesloten, maar niet altijd persé noodzakelijk. Bekijk eens welke abonnementen je hebt, want misschien kan je prima zonder of is er een goed alternatief.

 

Vragen?

Heb je vragen over je geldzaken? De financieel coaches van Finzie staan voor je klaar. Vind een financieel coach bij jou in de buurt en maak een afspraak voor een vrijblijvend eerste gesprek.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak