Wat is overwaarde?

Tegenwoordig hebben de meeste huizenbezitters overwaarde. Er is sprake van overwaarde als de marktwaarde van je huis hoger is dan je openstaande hypotheek. Dit stuk vermogen zit dan vast in de stenen van je huis en komt in principe pas vrij als je je woning verkoopt en je je openstaande hypotheek aflost. Maar je kunt je overwaarde ook eerder opnemen en bijvoorbeeld gebruiken voor de verbouwing van je huidige woning of als aanvulling op je pensioen. Je hoeft je woning dus niet altijd te verkopen om de overwaarde op je huis te benutten.

We hebben verschillende mogelijkheden om overwaarde te gebruiken hieronder voor je op een rijtje gezet. Wil je liever gelijk inzicht in jouw financiële mogelijkheden? Een financieel coach van Finzie helpt je graag verder!

Maak een afspraak

Wat kun je met overwaarde?

Heb je overwaarde op je huis? Dan kun je je overwaarde op verschillende manieren gebruiken. We hebben een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

1Je huidige huis verbouwen

Allereerst kun je je overwaarde gebruiken voor de verbouwing van je huidige woning. Droom je bijvoorbeeld van een uitbouw? Wil je een slaapkamer op zolder realiseren en wil je daarvoor een dakkapel laten plaatsen? Of is het tijd voor een nieuwe badkamer? Dan kun je je huidige hypotheek wellicht verhogen of een tweede hypotheek afsluiten en zo je overwaarde benutten.

2Je huis verduurzamen

Ditzelfde geldt voor het verduurzamen van je huis. Je kunt energiebesparende maatregelen financieren door je overwaarde te gebruiken. Dit kan, net als bij een verbouwing, door je hypotheek te verhogen of door een tweede hypotheek af te sluiten.

3Je hypotheekrente verlagen

Als je overwaarde hebt, valt je hypotheek meestal in een lagere risicoklasse bij je geldverstrekker. Hierdoor kun je mogelijk een lagere hypotheekrente krijgen. Sommige geldverstrekkers verwerken dit automatisch en bij anderen moet je zelf een nieuw taxatierapport of WOZ-beschikking opsturen om je hypotheekrente te kunnen verlagen.

Let op! Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan valt je hypotheek sowieso al in de laagste risicoklasse.

4Een tweede woning kopen

Een vierde optie om je overwaarde te gebruiken, is het kopen van een tweede huis om te verhuren. Houd hierbij wel rekening met de 8% overdrachtsbelasting die je sinds 1 januari 2021 moet betalen als je een woning koopt en hier zelf niet in gaat wonen. Een andere optie is een nieuwe woning kopen om zelf in te gaan wonen en je huidige woning verhuren. Meer hierover lees je in deze blog.

5Andere leningen aflossen

Heb je een consumptieve lening lopen en wil je daar graag vanaf? Dan kun je ook hier de overwaarde op je huis voor gebruiken. In dit geval kun je je hypotheek mogelijk verhogen of een tweede hypotheek afsluiten. De overwaarde die dan vrijkomt, kun je gebruiken om je lening af te lossen. Dit kan interessant zijn, omdat je over een tweede hypotheek of een verhoging van je huidige hypotheek vaak minder rente betaalt dan over een lening.

Let op! Je kunt de rente van de hypotheek die je gebruikt voor het aflossen van je lening niet fiscaal aftrekken.

6 Je pensioen aanvullen

Ben of ga je binnenkort met pensioen? En wil je graag wat meer financiële ruimte? Dan kun je de overwaarde op je huis ook gebruiken als aanvulling op je pensioen. Je mag het bedrag dat dan vrijkomt naar eigen wens besteden en in een keer of maandelijks laten uitkeren.

Let op! Je kunt de rente van de hypotheek die je gebruikt voor pensioenaanvulling niet fiscaal aftrekken.

7Schenken aan kinderen

Heb je je overwaarde niet zelf nodig? Dan kun je de overwaarde tot 50% van de waarde van je woning opnemen en schenken aan je kinderen. Tot een bedrag van € 100.000,- mag dit belastingvrij. Een voorwaarde is wel dat je kinderen met deze schenking zelf een huis kopen.

8Een nieuw huis kopen

En last but not least kun je je overwaarde natuurlijk gebruiken voor de aankoop van een nieuw huis. Dit geeft je meer financiële ruimte voor de aankoop en eventuele verbouwing van een nieuwe woning.

Benieuwd of jij je overwaarde kunt gebruiken?

Heb jij overwaarde op je huis? En wil je je overwaarde gebruiken voor bijvoorbeeld de verbouwing of verduurzaming van je woning? Of wil je je overwaarde ergens anders voor gebruiken? Hoe en óf je je overwaarde kunt gebruiken is afhankelijk van je hypotheek en persoonlijke situatie. Bespreek je mogelijkheden met een financieel coach van Finzie in een vrijblijvend eerste gesprek.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak