Het risico van arbeidsongeschikt raken

Bij het afsluiten van een hypotheek zul je ook het risico van arbeidsongeschiktheid moeten meewegen. Je gaat namelijk een behoorlijke financiële verplichting aan, die bij arbeidsongeschiktheid kan leiden tot problemen. Je inkomen zal bij langdurige arbeidsongeschiktheid sowieso dalen. Als je in loondienst werkt, draag je via je bruto salaris premies af waardoor je bij arbeidsongeschiktheid recht hebt op een WIA-uitkering wanneer je meer dan 35% arbeidsongeschikt bent. Deze WIA uitkering is lang niet altijd zaligmakend. Je kunt deze WIA-uitkering aanvullen met een verzekering of (een deel van) je woonlasten beschermen bij arbeidsongeschiktheid om zo een al te forse inkomensdaling te voorkomen of je woonlasten te verminderen. Werk je als zzp’er of ondernemer? Dan heb je geen vangnet vanuit de overheid. Je dient als zelfstandig ondernemer zelf een verzekering (AOV) af te sluiten om het risico op inkomensverlies af te dekken.

Wil je meer weten over arbeidsongeschiktheid en je hypotheek? Een financieel coach van Finzie helpt je graag.

Vind een coach

Waarom het risico op arbeidsongeschiktheid afdekken?

Tijdens het hypotheekadvies wordt vaak wél gekozen voor een overlijdensrisicoverzekering. Maar een verzekering die het inkomensrisico bij arbeidsongeschiktheid dekt, wordt lang niet altijd afgesloten. Het risico dat je tijdens de looptijd van je hypotheek arbeidsongeschikt raakt is echter ongeveer twee keer zo groot dan het risico op overlijden. In Nederland zijn er op dit moment ongeveer 550.000 werknemers die een uitkering voor arbeidsongeschiktheid ontvangen. Het verzekeren van het inkomensrisico bij arbeidsongeschiktheid is dus zeker verstandig.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers

Als zzp’er of ondernemer ontvang je geen uitkering van de overheid als je arbeidsongeschikt raakt. Wanneer je niet meer kunt werken als gevolg van een ongeluk of ziekte loop je als zzp’er of ondernemer dus een grote kans op inkomensverlies. Dit risico kun je afdekken door een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Meer weten over een arbeidsongeschiktheidsverzekering in combinatie met je hypotheek? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend eerste gesprek en bespreek je situatie met een financieel coach.

Maak een afspraak

Verzekeringen om het risico van arbeidsongeschiktheid af te dekken

Als werknemer in loondienst ontvang je een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt. Deze uitkering kun je aanvullen met een verzekering die het inkomensrisico bij arbeidsongeschiktheid afdekt. Je hebt dan keuze uit drie verschillende verzekeringen.

1Woonlastenverzekering

Een woonlastenverzekering keert maandelijks een bedrag als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt. Met dit  bedrag, kun je vervolgens je maandelijkse hypotheeklasten makkelijker blijven betalen. Je hoeft je met een woonlastenverzekering dus geen zorgen te maken dat je je woonlasten niet kunt betalen in onverwachte situaties zoals een langdurige ziekte en een ongeval.

2Inkomensgarantie

Met een inkomensgarantie kun je bepalen tot welke hoogte je inkomen mag dalen bij arbeidsongeschiktheid. Bij het afsluiten van deze verzekering stel je vast welk inkomen je wil blijven ontvangen als je arbeidsongeschikt raakt. De WIA-uitkering vult aan tot dit gewenste bedrag. Met een inkomensgarantie weet je dus zeker dat je voldoende inkomen hebt als je arbeidsongeschikt raakt.

3Verzekering die je hypotheek deels aflost

Met de Hypotheek Aflos Verzekering wordt een deel van je hypotheek afgelost als je arbeidsongeschikt raakt. Hierdoor gaan je maandlasten omlaag en kun je een eventuele restschuld voorkomen. 

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak