Wat is overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is een levensverzekering die een bepaald bedrag uitkeert als je komt te overlijden. Een ORV kun je bijvoorbeeld afsluiten bij een hypotheek. Dit bedrag wordt dan uitgekeerd om (een groot deel) van je hypotheek af te kunnen lossen, zodat je nabestaanden minder woonlasten hebben. Wil je meer weten? Vraag ernaar bij je financieel coach tijdens het hypotheekadviesgesprek.

Maak een afspraak

Wanneer een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Door het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering zorg je ervoor dat je nabestaanden een bedrag uitgekeerd krijgen als je komt te overlijden. Zo laat jij je nabestaanden niet achter met lasten die ze niet kunnen dragen. In de volgende situaties is het slim om advies in te winnen over het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering:

– Als je een huis koopt en/of een hypotheek afsluit
– Als je samen gaat wonen
– Als je gaat trouwen
– Als je een kind krijgt
– Als je een lening afsluit
– Als je samen een bedrijf start
– Als je alimentatie gaat ontvangen

Gezondheidsverklaring invullen bij afsluiten overlijdensrisicoverzekering

Wil je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten? Dan moet je er rekening mee houden dat je na de aanvraag een gezondheidsverklaring moet invullen. De verzekeraar wil namelijk meer weten over je gezondheid. De gezondheidsverklaring bestaat uit een aantal vragen die gaan over je huidige gezondheid en je gezondheid in het verleden. Na het invullen van de verklaring, beoordeelt de verzekeraar je antwoorden en op basis daarvan wordt er gekeken of je de verzekering kan afsluiten en tegen welke voorwaarden. In sommige gevallen stelt de verzekeraar nog een aantal aanvullende vragen of is er een klein medisch onderzoek nodig om de aanvraag verder in behandeling te nemen.

3  soorten overlijdensrisicoverzekeringen

Bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering heb je keuze uit drie vormen:

1Een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Met deze vorm ben je gedurende de looptijd van de verzekering voor een vast bedrag verzekerd. Het bedrag dat wordt uitgekeerd bij overlijden blijft bij deze vorm hetzelfde.

2Een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Bij deze vorm daalt het bedrag dat bij overlijden wordt uitgekeerd ieder jaar met een gelijk bedrag.

3Een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering 

Bij deze vorm daalt het bedrag dat wordt uitgekeerd bij overlijden ook gedurende de looptijd. Aan het begin daalt het bedrag langzaam en naar het einde toe daalt het sneller. Het dalingspercentage bepaalt hoe snel dit gaat.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak