NHG-kostengrens stijgt in 2022: dit moet je weten

houten huisje - NHG-kostengrensEr is een groot tekort aan woningen en de woningmarkt is inmiddels al een tijdje oververhit. Huizenkopers zijn bereid flink te overbieden en woningprijzen blijven maar stijgen. Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verhoogt daarom per 1 januari 2022 haar kostengrens. Zo blijft een grote groep kopers en huiseigenaren in aanmerking komen voor een rentekorting en hypotheekgarantie bij onvoorziene omstandigheden.

Wat is de NHG?

Wanneer je een hypotheek afsluit met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) heb je meer zekerheden als je je hypotheek bijvoorbeeld niet meer kunt betalen. NHG zoekt dan samen met de geldverstrekker naar een oplossing. Ook krijg je bij een hypotheek met NHG korting op je hypotheekrente en is het afsluiten van een hypotheek zonder een vast contract vaak toch mogelijk.

Bepaling NHG-kostengrens

Elk jaar bepaalt NHG zowel de borgtochtprovisie als de NHG-kostengrens opnieuw. Dit doen zij om zo meer stabiliteit op de woningmarkt te creëren en om consumenten de kans te blijven geven om een hypotheek met NHG af te sluiten. Het bepalen van de NHG-kostengrens gebeurt via een methodiek die is vastgesteld samen met het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Financiën. Deze methodiek is gebaseerd op de historische maandelijkse gemiddelde koopsommen.

NHG-kostengrens van € 325.000 naar € 355.000

De kostengrens voor 2022 is vastgesteld op basis van de afgelopen 27 maanden tot en met augustus 2021. Hier wordt nog eens 4% bij opgeteld om zo dichter in de buurt te komen van de gemiddelde prijs die je voor een woning betaalt. Per 1 januari 2022 stijgt de NHG-kostengrens van € 325.000 naar € 355.000. Wil je je woning verduurzamen en worden de energiebesparende maatregelen meegefinancierd in je hypotheek? Dan is de kostengrens nog eens 6% hoger, namelijk € 376.300 (€ 344.500 in 2021), zolang het extra bedrag volledig wordt besteed aan die voorzieningen.

Borgtochtprovisie van 0,7% naar 0,6%

Als je een hypotheek afsluit met NHG betaal je een percentage aan borgtochtprovisie. Wanneer je als huizenkoper in 2021 een hypotheek afsluit met NHG, betaal je 0,7% over de hypotheek. Per 1 januari 2022 wordt dit percentage verlaagd en betaal je 0,6%.

Vragen?

Heb je vragen over het afsluiten van een hypotheek met NHG? Of heb je vragen over je bestaande hypotheek? Een financieel coach van Finzie helpt je graag en het eerste gesprek is altijd vrijblijvend!

Maak een afspraak
Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak