Voor het eerst een hypotheek? Dit is er mogelijk

Koppel bekijkt mogelijkheden betalen eerste woningWil je binnenkort je eerste huis kopen? Dan is het slim om je vooraf te verdiepen in de mogelijkheden om je huis te betalen. Zo zijn er verschillende hypotheekvormen en aanvullende opties die het mogelijk maken om je eerste woning te betalen. In deze blog lees je welke mogelijkheden je als starter op de woningmarkt hebt.

Je woning kopen met een hypotheek

Om je eerste woning te kunnen betalen sluit je in de meeste gevallen een hypotheek af bij een geldverstrekker, bijvoorbeeld een bank. Dit is een geldlening met onroerend goed (= je huis) als onderpand. Het bedrag dat je leent om je droomhuis te kopen, betaal je terug aan de bank via een gekozen hypotheekvorm. Over het geleende geldbedrag betaal je ook een vooraf vastgezet rentepercentage. Dat betekent dat de rente niet meer wijzigt in de periode waarin je de rente hebt vastgezet. Deze periode heet de rentevastperiode. De meeste starters kiezen een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek, omdat je dan als starter in aanmerking komt voor renteaftrek via de belastingdienst, en dat is gunstig! Meer over deze hypotheekvormen lees je in deze blog.

Vrijstelling van overdrachtsbelasting

Als starter of doorstromer kom je vanaf 1 januari 2021 in aanmerking voor vrijstelling van overdrachtsbelasting als je tussen de 18 en 35 jaar oud bent. Je moet dan wel zelf in de woning gaan wonen en je mag niet eerder gebruik gemaakt hebben van deze vrijstelling. Deze regeling is in het leven geroepen om starters en jonge doorstromers een betere kans te geven op de woningmarkt. Wil je weten hoe de vrijstelling precies werkt? Je leest het in deze blog.

Geld lenen van je ouders

Wanneer je niet genoeg verdient en/of spaargeld hebt om zelfstandig een passende hypotheek voor je droomhuis af te sluiten, kun je je ouders om hulp vragen. Zij kunnen je wellicht helpen met een lening. Je kunt dan zelf een hypotheek afsluiten voor het bedrag dat je maximaal kunt lenen. Het ontbrekende bedrag vul je dan aan met de lening bij je ouders. Dit moet wel een officiële lening zijn die op papier is vastgelegd. Net zoals bij andere leningen, los je ook de lening bij je ouders af volgens de regels en betaal je gewoon de afgesproken rente.

Een belastingvrije schenking

Je ouders kunnen je ook helpen door een geldbedrag belastingvrij te schenken. Jaarlijks mogen ouders maximaal € 5.515 (2020) onbelast schenken. Dit bedrag geldt voor beide ouders samen, ook als zij niet meer samen zijn. Daarnaast kunnen ouders eenmalig maximaal € 26.457 schenken aan hun kind. Tenslotte is er nog een extra verhoogde vrijstelling van € 103.643,- als de schenking wordt gebruikt voor de aankoop of verbouwing van een eigen huis. Er zijn wel een paar voorwaarden aan deze twee hogere schenkingsvrijstellingen verbonden. Meer informatie over een belastingvrije schenking lees je in deze blog.

Een Starterslening voor je eerste woning

Een andere oplossing om als starter je hypotheek rond te krijgen, is een Starterslening. Dit is een aanvullende lening bovenop je hypotheek die het verschil tussen de aankoopprijs van de woning en de hypotheek overbrugt. Of je in aanmerking komt voor een Starterslening is afhankelijk van de gemeente waarin je je eerste huis wil kopen. Er zijn ongeveer 200 gemeenten in Nederland die een Starterslening aanbieden. Kijk op https://www.svn.nl/ of de gemeente waarin jij wil gaan wonen een starterslening aanbiedt en welke voorwaarden hieraan verbonden zijn.

Woning kopen met Duokoop

Ook Duokoop kan een oplossing zijn om toch je eerste woning te kunnen kopen. Je koopt dan een woning zonder grond; die koopt Duokoop. Voor het gebruik van de grond (canon) betaal je Duokoop. Hierover hoef je geen aflossing te betalen. Duokoop maakt het mogelijk om een woning te kopen die je inclusief grond niet kunt betalen. Meer over Duokoop lees je in deze blog.

Bespreek je mogelijkheden

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden in jouw situatie? De financieel coaches van Finzie helpen je graag. Zo weten zij bijvoorbeeld in welke gemeente je wel en niet in aanmerking komt voor een Starterslening en kunnen zij je adviseren over de best passende hypotheekvorm. Maak een vrijblijvende afspraak met een financieel coach bij jou in de buurt en bespreek de mogelijkheden.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak