Jezelf inkopen in het huis van je partner? Zo werkt het

inkopen in het huis van je partnerJe partner heeft een koophuis en jullie hebben besloten hierin te gaan samenwonen. Om te zorgen dat jij ook zeggenschap krijgt over het huis, moet er wel wat geregeld worden. Je kan je bijvoorbeeld inkopen. Maar hoe gaat dat in z’n werk? Je leest ‘t hier.

Deze opties heb je als je gaat samenwonen

Om bij het begin te beginnen: als je partner een koopwoning heeft en jij erbij komt, heb je verschillende manieren om woonrecht te krijgen. Je kan bijvoorbeeld: 

  • trouwen;
  • een geregistreerd partnerschap aangaan;
  • een samenlevingscontract opstellen;
  • huur betalen aan je partner;
  • jezelf inkopen in het huis. 

 

Dit houdt je inkopen in

Ga je jezelf inkopen in het huis van je partner? Dat betekent dat jij mede-eigenaar wordt van het huis van je partner. Je partner verkoopt een deel van de woning aan jou. Dit kan een derde zijn, maar ook de helft. Het werkt hetzelfde als een officiële verkoop, dus je moet eigen geld inleggen en overdrachtsbelasting betalen. Je betaalt ook advies- en notariskosten.

De financiering 

Zoals gezegd, neem je bij het inkopen, een deel van de woning van je partner over. Heb je genoeg eigen geld, bijvoorbeeld door overwaarde van je oude woning of een erfenis? Dan kun je dat gebruiken. De kans is groter dat je een hypotheek afsluit om jouw deel van het huis te financieren. Hiervoor gebruik je de woning van je partner als onderpand.

Fiscaal partnerschap en hypotheekrenteaftrek

Zodra je samen met je partner eigenaar bent van de woning, zijn jullie fiscaal partner. Dit houdt in dat jullie officieel partners van elkaar zijn voor de Belastingdienst.
Als fiscaal partner doen jullie samen belastingaangifte, waarbij jullie te maken krijgen met de hypotheekrenteaftrek. Jullie hebben beiden een deel van de hypotheek op jullie genomen, waardoor jullie ook beiden recht hebben op hypotheekrenteaftrek.

Bijschrijven op de hypotheek

Naast officieel inkopen, is er nog een andere mogelijkheid: je partner kan jou bijschrijven op de hypotheek. Hiervoor dient je partner een schriftelijk verzoek in en betaalt hij of zij administratiekosten. Overigens brengt het bijschrijven wel haken en ogen met zich mee. Als je bijgeschreven wordt op de hypotheek, ben je wél aansprakelijk voor de schuld, maar geen woningeigenaar. Je hebt dus wel de lasten van een huisbezitter, maar niet de lusten.

Zet afspraken op papier

Mede-eigenaar zijn van een woning, betekent niet dat alles goed geregeld is als één van jullie komt te overlijden. Diens erfgenamen erven in dat geval namelijk diens helft van het huis. Jij bezit jouw eigen deel en bent niet automatisch erfgenaam voor het deel van je partner.
Om dit goed te regelen, kunnen jullie een testament opstellen. Ook trouwen is een optie, waarbij er voorwaarden worden opgesteld waarmee de woning binnen de gemeenschap valt.

Samenlevingscontract aangaan

Als jezelf inkopen in het huis van je partner niet aantrekkelijk klinkt, maar je trouwen ook wel wat heftig vindt, kunnen jij en je partner een samenlevingscontract opstellen. Hierin kunnen jullie afspraken vastleggen over de rechten en plichten die jij hebt/krijgt als je bij je partner intrekt. Wil je weten hoe je zo’n contract opstelt? In de gratis checklist van onze partner Knab lees je er alles over.

Gastblog Judith Hof

Judith Hof werkt bij Knab en helpt jou graag om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak