Hoe je met Duokoop toch dat (duurdere) huis kunt kopen

Huis kopen met duokoopSinds kort is er een nieuwe manier om een huis te kopen, kopen met Duokoop. Hierbij koop je zelf het huis en Duokoop koopt de grond. Je mag de grond gebruiken alsof je eigenaar bent en daarvoor betaal je een maandelijkse vergoeding: canon. Hierdoor kun je een duurder huis kopen. Je kunt de grond op ieder gewenst moment kopen. In dit blog leggen we uit hoe het werkt. Wat is Duokoop en is het iets voor jou?

Wat is Duokoop?

Zoals gezegd, met Duokoop koop je zelf het huis en Duokoop koopt de grond. Duokoop geeft het recht van erfpacht aan jou, zodat jij genot hebt van de woning én de grond. Om de grond te gebruiken betaal je een maandelijkse vergoeding. Die vergoeding kun je aftrekken van je inkomstenbelasting. Hierdoor heb je lagere maandlasten en kun je een duurdere woning kopen. 

Waarom kun je met Duokoop wel dat huis kopen?

Dat komt doordat je de woning koopt zonder grond. Over de grond betaal je canon, maar geen aflossing. Hierdoor stijgt je koopcapaciteit en kun je een woning kopen die je inclusief grond niet kunt betalen. Voor starters kan Duokoop net dat zetje in de rug zijn dat nodig is om een huis te kunnen kopen in plaats van te huren. Ook doorstromers kunnen Duokoop inzetten om hun mogelijkheden op de huizenmarkt uit te breiden. Als je dat wenst en het inkomen het toelaat dan kun je de grond op een later moment alsnog kopen.

Extra zekerheid met NHG

Duokoop is mogelijk voor woningen in heel Nederland bij grondgebonden woningen én appartementen, zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Wel zit er een bovengrens aan, Duokoop is alleen mogelijk in combinatie met een hypotheek met NHG. De koopsom van de woning zonder grond mag dus niet hoger zijn dan € 325.000,- . Stel, een woning kost (incl. grond) € 400.000, en de grondwaarde is vastgesteld op € 100.000, dan kun je deze woning met Duokoop wél met NHG kopen!

Wat als je een schuurtje op je grond wilt zetten of een zwembad wilt graven?

Dat kan! Een mooie tuin aanleggen, bomen platen, een schuur plaatsen, het mag allemaal. Je kunt de grond gebruiken alsof je eigenaar bent. 

Hoe werkt het als je de grond later wilt kopen?

Je kunt de grond op ieder gewenst moment kopen. De prijs daarvan hangt af van de grondquote bij afsluiten van Duokoop. Stel, je koopt een huis van € 300.000 waarvan € 100.000 aan grondwaarde. Dan is de grondquote (afgerond) 33%. Na 5 jaar wil je de grond kopen. Inmiddels is de waarde van het huis gestegen naar € 330.000. De grond kost dan € 110.000 (33% van € 330.000)

Heb je in die jaren je woning verbeterd en is een deel van de waardestijging aan die verbetering toe te schrijven, dan houdt Duokoop daar rekening mee en wordt de rekensom anders. Waardevermeerdering aan de woning door verbouwing komt volledig toe aan jou! Je kunt voor het kopen van de grond tegen die tijd een nieuwe hypotheek afsluiten of je bestaande hypotheek verhogen. 

Wat als je de woning weer wilt verkopen?

Je kunt je huis verkopen wanneer je dat wilt, de koper heeft de keuze om het huis met of zonder grond te kopen. 

Wil je meer weten over Duokoop en advies voor jouw situatie?

Duokoop kun je afsluiten via zorgvuldig geselecteerde adviseurs. Financieel coaches van Finzie bieden dit aan en kunnen dit voor je meenemen in het advies bij aankoop van een huis. Of Duokoop voor jou interessant is hangt af van jouw situatie en wensen. Financieel coaches van Finzie geven onafhankelijk advies, wij vergelijken veel hypotheekverstrekkers en dat werkt in je voordeel.

Stel vrijblijvend je vragen en maak een persoonlijke afspraak

Wil je meer informatie of heb je vragen? Maak een gratis verkennende afspraak bij een financieel coach bij jou in de buurt. Financieel coaches van Finzie zijn flexibel, je kunt hen spreken waar je wilt: bij jou aan tafel, bij de adviseur of via de computer. Op het moment dat het jou uitkomt. Lees ook meer op de website van Duokoop.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak