Zo werkt het belastingvrij schenken voor een eigen woning

belastingvrij schenkenMet de lastige woningmarkt van de laatste jaren, komt belastingvrij schenken voor een woning steeds vaker voor. Je hebt hiervoor verschillende mogelijkheden, maar de regels wijzigen bijna elk jaar. Wat de regels zijn in 2020 lees je in dit artikel. 

Belastingvrij schenken

Een schenking wordt onderdeel van je inkomen, dus je hoort er belasting over te betalen. Uiterlijk vóór 1 maart in het jaar nadat je de schenking ontvangt, doe je een speciale aangifte schenkbelasting. Deze aangifte moet je altijd doen na een schenking. In sommige gevallen hoef je echter geen belasting te betalen, dan is de schenking dus ‘belastingvrij’.

Onbelast schenken in 2020

Ouders mogen hun kind jaarlijks maximaal € 5.514 onbelast schenken. Dit is een bedrag voor hun samen, ook als ze niet meer samen zijn. Daarnaast mogen ouders eenmalig maximaal € 26.457 schenken aan hun kind. Dit kun je gebruiken voor je eigen woning, maar dat hoeft niet

Ook mag je eenmalig € 103.640 belastingvrij ontvangen. Dit geld moet dan wel specifiek gebruikt worden voor het kopen, verbouwen of aflossen van een huis. Dat is dus ook een optie.

Hoe werkt het?

Als je de eenmalige belastingvrije schenking hebt ontvangen, hoef je deze niet in één keer uit te geven aan je huis. Uiteraard dien je het uiteindelijk wel in je woning te steken en er niet stiekem een auto van te kopen. 

Je hebt drie jaar de tijd om je schenking te gebruiken voor een woning. Heb je bijvoorbeeld het geld ontvangen in 2020? Dan heb je tot 2022 de tijd om de schenking te gebruiken. 

Voorwaarden eenmalige schenking

De eenmalige schenking mag alleen gedaan worden als de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar oud is. Is de schenking voor jou én je partner? Dan moet je partner ook aan de leeftijdsgrens voldoen. 

Daarnaast hoeft de schenking niet per se van je ouders afkomstig te zijn. Ook je grootouders mogen bijvoorbeeld deze schenking doen. Overigens is de € 103.640 wel een totaalbedrag. Je mag maximaal dat bedrag belastingvrij geschonken krijgen. Het is dus niet zo dat je van drie verschillende mensen ruim een ton mag ontvangen. 

Huis kopen met een schenking

Wil je meer weten over het kopen van een huis met een schenking? Download dan de gratis checklist van Knab ‘Huis kopen met een schenking’. Hierin lees je onder andere: 

  • wat een schenking is;
  • hoe je een belastingvrije schenking kunt krijgen; 
  • waarvoor je de schenking mag gebruiken.

 

Gastblog Judith Hof

Judith Hof werkt bij Knab en helpt jou graag om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak