Hoe zit het nu met: je hypotheek verhogen?

Hypotheek verhogenWil je je hypotheek verhogen? Bijvoorbeeld om de verbouwing van je woning te financieren? Dan kan dit op verschillende manieren. Hoe verhogen precies werkt, leggen we je uit in deze blog.

Hypotheek verhogen: zo werkt het

Het verhogen van je hypotheek kan op twee manieren: door middel van onderhandse verhoging of door een tweede hypotheek af te sluiten.

Onderhands verhogen

Als je je hypotheek op het moment van afsluiten bij de notaris hoger hebt ingeschreven dan het bedrag aan hypotheek dat je op dat moment op hebt genomen, kan je je hypotheek, zoals dat heet, onderhands verhogen. Dit kan maximaal tot het bedrag waarvoor je je hypotheek destijds hebt ingeschreven. Je hoeft bij onderhandse verhoging niet opnieuw naar de notaris.

Een tweede hypotheek afsluiten

Als je er niet voor hebt gekozen om je hypotheek hoger in te schrijven, kan je ervoor kiezen om een tweede hypotheek af te sluiten. In dit geval moet je wel opnieuw naar de notaris om de nieuwe hypotheekakte te ondertekenen.

Let op! In beide gevallen heb je een hypotheekadviseur nodig. Een financieel coach van Finzie bekijkt graag welke optie het beste bij jouw persoonlijke situatie past. 

Dit kost het verhogen van je hypotheek

Bij het verhogen van je hypotheek komen een aantal kosten kijken. Hoeveel verhogen precies kost, is afhankelijk van je situatie. Zowel bij onderhandse verhogen als bij het afsluiten van een tweede hypotheek, krijg in de meeste gevallen in ieder geval te maken met taxatie-, advies- en bemiddelingskosten.

Sluit je een tweede hypotheek af? Dan krijg je bijvoorbeeld ook te maken met notariskosten. Je moet namelijk naar de notaris om de nieuwe hypotheekakte te ondertekenen. En sluit je een tweede hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie? Dan betaal je ook hier kosten (borgtochtprovisie) voor.

Meer weten?

Wil je meer weten over het verhogen van je hypotheek? Een financieel coach van Finzie helpt je graag! Maak vrijblijvend een afspraak en bespreek je situatie en mogelijkheden in een gratis eerste gesprek. Bekijk ook onze landingspagina over verhogen.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak