Hypotheekadvies zonder dat je de deur uit moet? Dat kan! Bij Finzie maken wij het je graag makkelijk. Daarom kun je bij ons zoals altijd een afspraak maken voor een online hypotheekgesprek. maak hier een afspraak
Melding sluiten

Vanaf 2021 vrijstelling van overdrachtsbelasting 

Koppel is blij met vrijstelling overdrachtsbelastingHet kabinet heeft dit jaar op Prinsjesdag aangekondigd dat starters en jonge doorstromers na 1 januari 2021 vrijstelling krijgen voor het betalen van overdrachtsbelasting. Wil jij binnenkort een huis kopen? En ben je tussen de 18 en 35 jaar oud? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor deze vrijstelling. Hoe het precies werkt, lees je in deze blog.

Vrijstelling voor starters

Als starter op de woningmarkt krijg je na 1 januari 2021 bij de aankoop van je eerste huis vrijstelling van overdrachtsbelasting. In 2020 betaal je als starter net zoals alle andere huizenkopers nog 2% overdrachtsbelasting. Dit percentage wordt vanaf 2021 gedurende 5 jaar verlaagd naar 0%, zodat jij als starter een grotere kans hebt om een woning te financieren. Je kunt hier in die periode éénmalig gebruik van maken.

Koop je niet je eerste, maar je volgende huis? En ben je tussen de 18 en 35 jaar oud? Dan heb je geluk! Ook dan kom je namelijk na 1 januari 2021 in aanmerking voor de eenmalige vrijstelling.

Voorwaarden vrijstelling

Als starter of jonge doorstromer hoef je geen 2% overdrachtsbelasting te betalen, als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent tussen de 18 en 35 jaar oud
  • Je gaat zelf in de woning wonen
  • Je hebt nog niet eerder gebruik gemaakt van de vrijstelling

 

Verklaring voor vrijstelling

Voldoe je aan bovenstaande drie voorwaarden? Dan moet je een verklaring afgeven om gebruik te kunnen maken van de vrijstelling van overdrachtsbelasting. Hierin verklaar je als koper dat je aan de voorwaarden voldoet. De verklaring geef je af aan de notaris.

Is je partner of ben alleen jij ouder dan 35 jaar?

Ben jij wel tussen de 18 en 35 jaar oud, maar is je partner ouder? Of andersom? Dan betaalt een van de twee wel de 2% overdrachtsbelasting over het deel van de woning waarover hij of zij eigenaar is. Als jullie beide voor de helft eigenaar worden, betaal je dus samen 1% overdrachtsbelasting.

Meer weten?

Wil je binnenkort een huis kopen en wil je meer weten over de vrijstelling van overdrachtsbelasting? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een financieel coach bij jou in de buurt en bespreek je persoonlijke situatie. Een financieel coach van Finzie kijkt graag naar je financiële mogelijkheden.

Let op! Deze nieuwe maatregel is pas echt definitief als de Eerste en Tweede kamer akkoord hebben gegeven.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak