Overwaarde opnemen? Dit kost het!

Huisje met briefgeld - overwaarde opnemenAls gevolg van de enorme krapte op de woningmarkt en de historisch lage hypotheekrente, hebben veel huizenbezitters op dit moment overwaarde op hun woning. Heb jij ook overwaarde en wil je dit opnemen? Bijvoorbeeld voor een verbouwing, schenking, als aanvulling op je pensioen of voor een mooie reis? In deze blog lees je wat het opnemen van overwaarde kost.

Even opfrissen: wat is overwaarde?

Overwaarde is het verschil tussen de getaxeerde marktwaarde van je huis en de huidige openstaande hypotheekschuld. Dit stuk vermogen zit vast in de stenen van je huis en komt in principe pas vrij als je je huis verkoopt. Je kunt de overwaarde op je huis echter ook opnemen zonder je huis te verkopen, bijvoorbeeld voor een verbouwing, schenking of als extra inkomen.

Hoe werkt overwaarde opnemen?

Er zijn verschillende manieren om de overwaarde op je huis op te nemen. De makkelijkste methode is het verkopen van je huis. De overwaarde komt dan automatisch vrij, mits je het niet gebruikt voor een nieuwe woning. Als je je overwaarde wil gebruiken zonder je huis te verkopen, kun je je overwaarde opnemen via een hypotheek. Er zijn dan twee opties: het verhogen van je huidige hypotheek of het afsluiten van een tweede hypotheek.

Houd rekening met extra kosten

Wanneer je je overwaarde wil gebruiken zonder je huis te verkopen, moet dit geregeld worden via je hypotheek. Hierbij komen een aantal kosten kijken zoals de kosten voor het hypotheekadvies, taxatiekosten en notariskosten. Vaak kun je deze kosten meefinancieren in je hypotheek.

Soms is het interessant om je hypotheek over te sluiten. Een financieel coach van Finzie bekijkt graag of dit in jouw situatie interessant is. Houd bij oversluiten wel rekening met een eventuele boete.

Maandlasten bij opnemen overwaarde

Als je je overwaarde opneemt via je hypotheek, gaan je maandlasten omhoog. We hebben een aantal rekenvoorbeelden voor je op een rijtje gezet. Deze voorbeelden zijn op basis van een annuïtaire hypotheekvorm en een rente van 2,50% (10 jaar vast), looptijd 30 jaar:

Als je € 25.000,- overwaarde opneemt, kost dit je € 98,79 per maand
Als je € 50.000,- overwaarde opneemt, kost dit je € 197,57 per maand
Als je € 100.000,- overwaarde opneemt, kost dit je € 395,13 per maand

Er bestaan andere hypotheekvormen waarbij de maandlast anders is. Een financieel coach van Finzie bekijkt graag welke hypotheekvorm het beste bij jouw persoonlijke situatie past en welke maandlast daarbij hoort. Maak een afspraak voor een vrijblijvend eerste gesprek en bespreek samen jouw wensen en mogelijkheden.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak