Besparen in 2022? Dit kan je in 2021 nog doen!

Geld besparen 2022Is geld besparen één van jouw goede voornemens voor 2022? Door bepaalde zaken nog in 2021 te regelen, kan je in 2022 misschien wel besparen. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

1. Zorg voor een goed geïsoleerd huis

De gasprijzen zijn niet eerder zo hoog geweest. Zeker als je een slecht geïsoleerde woning hebt, kan deze stijging fors in de papieren lopen. Het is dus zeker interessant om je huis zo snel mogelijk te voorzien van goede isolatie. Een goed geïsoleerde woning verbruikt namelijk veel minder gas en dat kan je in 2022 een hoop geld besparen.

Lees ook: Hoe zit het nu met: stijgende gasprijzen?

2. Vergelijk je zorgverzekering

Het is weer de tijd van het jaar om je zorgverzekering te vergelijken. Door over te stappen van zorgverzekering, kan je wellicht besparen op je maandlasten. Vergelijken loont dus zeker de moeite als je in 2022 wil besparen.

Vergeet ook je eigen risico niet! Heb je je eigen risico voor 2021 volledig betaald? Dan kan het slim zijn om dit jaar nog gebruik te maken van zorg die valt onder je eigen bijdrage. Volgend jaar begint de teller van je eigen risico namelijk weer opnieuw.

Lees ook: Hoe zit het nu met: de zorgverzekering in 2022

3. Betaal je hypotheekrente vooruit

Het kan financieel interessant zijn om je hypotheekrente vooruit te betalen. Dit is het geval als je inkomen in 2022 in een lager tarief valt dan dit jaar of wanneer je je vermogen in box 3 wil verlagen. Je hypotheekrente wordt dan dit jaar nog afgetrokken tegen het hogere tarief. Hierdoor is je vermogen in box 3 per 1 januari 2022 lager.

Let op! Check of dit bij jouw bank mogelijk is en wat de voorwaarden en kosten zijn. Meer over het vooruitbetalen van je hypotheekrente lees je op de website van de belastingdienst.

4. Los je hypotheek af

Het kan interessant zijn om een lage hypotheekschuld nog voor 31 december 2021 af te lossen. Dit is het geval als je je hypotheekrente niet fiscaal aftrekt. Het voordeel hiervan is dat je vermogen in box 3 na aflossen lager wordt en je dus minder belasting hoeft te betalen.

Check bij je financieel coach hoeveel je jaarlijks boetevrij mag aflossen. Vraag ook wat de doorlooptijd van je geldverstrekker is. Zo weet je zeker dan je aflossing vóór 1 januari 2022 is verwerkt.

Meer weten?

Heb je vragen? Of ben je benieuwd of één van bovenstaande tips interessant is in jouw situatie? De financieel coaches van Finzie helpen je graag in een vrijblijvend eerste gesprek.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak