Hoe zit het nu met: de zorgverzekering in 2022

Arts - wijzigingen zorgverzekeringVanaf 12 november kun je weer overstappen van zorgverzekering. Wij hebben alvast de wijzigingen in de basisverzekering, de zorgpremie en het eigen risico voor 2022 voor je op een rijtje gezet.

Wijzigingen in de basisverzekering

In Nederland is iedereen verplicht om minimaal een basispakket als zorgverzekering af te sluiten. Dit pakket wordt samengesteld door de overheid en de invulling verandert jaarlijks. De volgende punten wijzigingen in 2022 in de basisverzekering.

Verlenging paramedische herstelzorg

De paramedische herstelzorg voor iedereen die COVID-19 heeft gehad en aanhoudende klachten ervaart, is tot 1 augustus 2022 verlengd. Dit betekent dat je bij klachten tijdens het herstel na corona een vergoeding krijgt voor bijvoorbeeld fysiotherapie, logopedie, ergotherapie of diëtetiek.

Vergoeding voor verblijf na CAR-T-celtherapie

Patiënten die kanker hebben en een CAR-T-celtherapie moeten ondergaan, krijgen vanaf 2022 een vergoeding voor een verblijf nabij het ziekenhuis. Deze vergoeding is toegevoegd aan het basispakket, omdat er na deze vorm van immuuntherapie complicaties kunnen optreden. Het is dan fijn als patiënten dichtbij het expertziekenhuis kunnen verblijven.

Kosten voor ademhalingsondersteuning declareerbaar

Patiënten die mechanische ademhalingsondersteuning nodig hebben, kunnen de elektriciteitskosten vanaf 2022 rechtstreeks declareren bij de verzekeraar. De meeste zorgverzekeraars hebben hiervoor een declaratieformulier op de website geplaatst.

Vergoeding medicijnen voor SMA

Het medicijn Zolgensma voor patiënten met de spierziekte SMA wordt vanaf aankomend jaar vergoed.

Tot slot verdwijnt de zorg met onvoldoende wetenschappelijk bewijs uit het pakket.

De zorgpremie in 2022

In 2022 stijgt de zorgpremie volgens het kabinet gemiddeld met € 31,- als gevolg van de toenemende zorgkosten. De maandpremie wordt gemiddeld € 125,75, dat is € 2,58 per maand meer dan in 2021. Om de stijging te compenseren, wordt de maximale zorgtoeslag voor mensen met een lager inkomen verhoogd. Voor alleenstaanden met € 36,- en voor gezinnen met € 40,-.

De eerste zorgverzekeraar die de premie voor 2022 bekend heeft gemaakt, is DSW. Voor een basispremie betaal je daar volgend jaar € 127,75 per maand. Dat is € 3,25 per maand meer en € 39,- per jaar. Uiterlijk 12 november maken alle zorgverzekeraars hun premie voor 2022 bekend.

Eigen risico zorgverzekering 2022

Je betaalt eigen risico voor de zorgkosten die je maakt. Hoe minder eigen risico je betaalt, hoe hoger de maandelijkse premie. Elk jaar stelt de regering het minimale bedrag aan eigen risico vast. In 2022 bedraagt het verplichte eigen risico € 385,- per jaar. Wil je minder zorgpremie per maand betalen? Dan kun je je eigen risico in 2022 verhogen tot maximaal € 885,-.

Vergelijk je zorgverzekering hier vanaf 12 november.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak