Hoe zit het nu met: stijgende gasprijzen?

GasprijzenDe gasprijzen zijn nog nooit zó hoog geweest. Vooral als je een slecht geïsoleerde woning hebt, kan de stijging van de gasprijzen fors in de papieren lopen. Maar waarom lopen die tarieven in rap tempo op? En wat kan je als woningeigenaar doen om je gasrekening zo laag mogelijk te houden? Je leest het in deze blog.

Waarom stijgen de gasprijzen zo hard?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor de gasprijzen de laatste tijd zijn gestegen. Het langzaam stoppen met het halen van gas uit de gasvelden in Groningen is één van de oorzaken. Doordat we hier mee stoppen, is Nederland afhankelijk van andere landen. En omdat wij niet het enige land zijn met een toenemende vraag naar gas, kunnen landen als Rusland de gasprijzen verhogen.

Een andere oorzaak is de strenge winter en het barre voorjaar van 2021. Hierdoor is de vraag naar gas het afgelopen jaar toegenomen. Ook werkten we de afgelopen tijd veel vanuit huis, waardoor de verwarming veel vaker aanstond. Energieleveranciers slaan gas op in voorraden, maar door de grote vraag van het afgelopen jaar zijn die voorraden snel opgeraakt.

Wie heeft het meest last van de stijgende gasprijzen?

Op huizenbezitters met een slecht geïsoleerde woning hebben de stijgende gasprijzen het meest effect. Warmte kan je huis namelijk makkelijk verlaten als je woning slecht geïsoleerd is. Je zet dan al snel de verwarming een paar graden hoger voor een aangename temperatuur en dat voel je flink in je portemonnee.

Ook als je een variabel of aflopend energiecontract hebt, hebben de stijgende prijzen invloed op je energierekening. Het kan dan zomaar zo zijn dat je volgend jaar het dubbele kwijt bent aan gas.

Zo kan jij energie besparen

Om de stijgende gasprijzen zo min mogelijk effect te laten hebben op je energierekening, kan je zelf ook wat doen om energie te besparen. Bedenk allereerst eens voor jezelf waar je gas allemaal voor nodig hebt!

Bij de meeste huishoudens gaat zo’n 75% van het gasverbruik op aan de verwarming. Door slimmer om te gaan met je verwarming, kan je wellicht een hoop winst behalen. Zet de verwarming bijvoorbeeld een standje lager, kleed je warm aan en zorg ervoor dat je beneden- en bovenverdieping voorzien zijn van een goede afsluiting. Daarnaast verbruik je met douchen en koken ook gas.

Zorg voor goede isolatie

Een andere manier om energie te besparen, is het isoleren van je woning. Een goed geïsoleerde woning verbruikt veel minder gas dan een slecht geïsoleerde woning. Met goede isolatie blijft warmte binnen en hoef je minder te stoken.

Het verbeteren van de isolatie van je woning is vooral interessant als je een oude woning hebt. Is je huis voor 1990 gebouwd? Dan is de kans groot dat je huis maar licht geïsoleerd is en met materiaal waarvan de isolatiewaarde onvoldoende is. Ook als je gelijkvloers woont of een kelder onder je huis hebt, kan isolatie interessant zijn. Via de vloer komt er namelijk veel kou binnen.

Benieuwd wat jij kan doen?

Ben je benieuwd of jij kan besparen op je energierekening door isolatie? Een financieel coach van Finzie helpt je graag. Maak een vrijblijvende afspraak en bespreek je situatie.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak