Met overwaarde hypotheek je pensioen aanvullen?

Overwaarde hypotheek

Veel senioren hebben een groot deel van hun vermogen in de stenen van hun huis zitten. Terwijl extra geld welkom is als aanvulling op het pensioen, een aanpassing aan de woning, schenking aan kinderen, geld voor zorg, een mooie reis of noem-maar-op.

Is het mogelijk om een deel van dat vermogen in handen te krijgen, ook zonder te verhuizen? Zonder dat de maandlasten omhoog gaan? Een overwaarde hypotheek biedt mogelijk een uitkomst. Lees meer en vraag een financieel coach naar de mogelijkheden.

Met een overwaarde hypotheek je pensioen aanvullen? Zo werkt het.

Als je rond de pensioenleeftijd bent heb je vaak een groot deel van je vermogen in de stenen van je huis zitten. Als je niet wilt verhuizen komt dat geld niet zomaar vrij. Toch kun je een deel van dat vermogen wel in handen krijgen. Met een overwaarde hypotheek (ook wel verzilver hypotheek genoemd). Je maandlasten hoeven daarbij niet toe te nemen. Hoe dat werkt?

Wat is een overwaarde hypotheek?

Een overwaarde hypotheek is een lening met uw huis als onderpand. Wat anders is dan bij een gebruikelijke hypotheek is dat je bij deze lening niet aflost en de rente wordt maandelijks bij je schuld bijgeschreven. Dat betekent dat je in de praktijk geen extra maandlasten hebt. Wel wordt je schuld maandelijks steeds iets hoger, namelijk met het bedrag van de rente. 

Is er een leeftijdsgrens voor de overwaarde hypotheek?

Er zijn verschillende soorten overwaarde hypotheken met verschillende leeftijdsgrenzen. Over het algemeen kun je zeggen dat een overwaarde hypotheek mogelijk is vanaf de pensioenleeftijd (van de jongste partner).

Kun je de overwaarde hypotheek gebruiken als aanvulling op je pensioen?

Dat kan. Je kunt het bedrag in een keer of maandelijks uitgekeerd krijgen. Of een combinatie daarvan, afhankelijk van je wensen. Je kunt de hypotheek dus gebruiken als aanvulling op je pensioen. Maar ook voor een nieuwe badkamer, kinderen geld schenken, extra zorg inkoop, een bijzondere reis. Wat je maar wilt, eigenlijk.

Wanneer los je de overwaarde hypotheek af?

De lening van de overwaarde hypotheek wordt afgelost als de woning wordt verkocht, bij overlijden of verhuizing. Maak je je bezorgd over een eventuele restschuld bij verkoop? Sommige overwaarde hypotheken garanderen dat je niet met een restschuld komt te zitten. 

Hoeveel kun je lenen? En hoe lang?

Het bedrag hangt af van de overwaarde, de looptijd, rente en verdere wensen. Wil je bijvoorbeeld maandelijkse bedragen of een bedrag ineens? Hoe lang wil je een maandelijkse aanvulling? Een financieel coach kan dit precies uitrekenen en de verschillende scenario’s laten zien. En al je vragen beantwoorden. 

Wij vergelijken alle aanbieders voor jou

Finzie heeft financieel coaches door heel Nederland, dus ook bij jou in de buurt. Financieel coaches van Finzie kennen en vergelijken vrijwel alle aanbieders en producten voor je op de Nederlandse hypotheekmarkt. En geven 100% onafhankelijk advies. Wil je meer weten over de overwaarde hypotheek? Maak dan een afspraak voor een gratis oriënterend gesprek met een coach bij jou in de buurt. Waar en wanneer je maar wilt.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak