Waarom je als senior ook nog kan profiteren van de lage hypotheekrente!

mogelijkheden hypotheek senioren groter 2018

De hypotheekrente is nog steeds laag, waardoor zoveel mogelijk mensen hier maximaal van proberen te profiteren. Bijvoorbeeld door het oversluiten van je hypotheek of door rentemiddeling. Maar 65-plussers denken vaak dat zij hier geen gebruik van kunnen maken vanwege hun leeftijd omdat ze geen inkomen hebben uit loondienst of omdat ze snel zouden kunnen overlijden. Uit angst dat ze geen hypotheek meer kunnen krijgen, vragen senioren niet naar de mogelijkheden. Daarom vertellen wij je waarom het makkelijker is dan je denkt.

Banken houden van senioren

Hypotheekaanbieders zijn onwijs blij met hun oudere klanten. Dit zou je misschien niet direct verwachten omdat ze in hun marketing weinig aandacht besteden aan senioren, maar het is toch echt zo! Natuurlijk kijken de geldverstrekkers ook bij senioren of ze de maandlasten kunnen betalen, maar vaak blijkt dit geen enkel probleem. Ondanks dat senioren geen inkomen uit loondienst hebben, zijn hun inkomens redelijk vast. Je krijgt als senior namelijk inkomen uit een pensioen, waardoor eventuele arbeidsongeschiktheid of werkeloosheid geen risico vormen. Bovendien hebben senioren nog vier voordelen:

  • Ze hebben van zichzelf vaak een goede betaalmoraal: iets waar geldverstrekkers dol op zijn
  • Als senioren eenmaal klant zijn, blijven ze dat vaak voor de rest van hun leven
  • Ze hebben vaak al fors op de hypotheek afgelost
  • Senioren hebben vaak hun woning in de goedkope tijd gekocht, waardoor het hypotheekbedrag relatief laag is ten opzichte van de marktwaarde

 

Je kan kiezen: wel of niet aflossen op je hypotheek

Veel senioren zijn onterecht bang voor nieuwe aflosverplichtingen. Het klopt dat er sinds 2013 nieuwe regels gelden voor het aflossen van je hypotheek, maar dit geldt alleen voor mensen die na 1 januari 2013 voor de éérste keer een hypotheek afsluiten. En de kans is groot dat jij als senior al wel eens eerder een hypotheek hebt afgesloten! Iedereen die voor 2013 al een hypotheek had lopen, is wettelijk vrij om wel of niet af te lossen. Vaak kan je zelfs een geheel aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Ook als je voor 2013 een andere hypotheekvorm met de bank had afgesproken. Je hebt daarvoor vaak niet eens een taxatierapport nodig.

En de levensverzekering dan?

In je huidige situatie is er waarschijnlijk geen ‘voorziening’ die de hypotheek aflost, zodra je er niet meer bent. Maar jouw erfgenamen krijgen na uw overlijden de gelegenheid de schuld af te lossen. Dat kan door:

  • De woning te verkopen
  • Het afsluiten van een nieuwe hypotheek

Een aantal banken hanteren geen verzekeringsplicht meer. De rest vindt een overlijdensrisicoverzekering alleen een vereiste als de woning voor meer dan 80% van de huidige waarde wordt gefinancierd via een hypotheek. Dus ook dat staat een hypotheek oversluiten niet in de weg.

Wat zijn de mogelijkheden voor senioren?

Als senior zijn er dus genoeg mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten of om de huidige hypotheek aan te passen. Het is slim om advies in te winnen bij een onafhankelijke partij zodat u echt een persoonlijk advies krijgt en ook nog eens kunt kiezen uit alle hypotheekaanbieders. Want soms kan het enorm veel geld schelen wanneer je jouw huidige hypotheek oversluit bij een andere bank. Al met al kan je dus:

  • Een nieuwe hypotheek afsluiten.
  • Je huidige hypotheek oversluiten (naar een andere aanbieder).
  • Extra geld lenen. Bijvoorbeeld om met een paar kleine aanpassingen jouw woning levensloopbestendig te maken.
  • Kinderen mee laten profiteren: door geld bij te lenen in box 3, kun je eerder ‘delen’ van de erfenis schenken. Zo kun je je nog maximaal bemoeien waaraan het besteed wordt!

Goed advies is onmisbaar

Omdat geld lenen natuurlijk altijd geld kost en verplichtingen met zich meebrengt, is goed advies onmisbaar. Laat je daarom adviseren door een erkende financieel coach die jouw situatie en wensen begrijpt. Alleen dan krijg je op maat advies dat gericht is op gemak en zekerheid. En het mooie?

De eerste afspraak met een persoonlijke Finzie coach is altijd gratis. Vooraf hoor je of er binnen jouw situatie ook financiële mogelijkheden zijn en achteraf krijg je nooit financiële verrassingen.

Geschreven door:
Ingrid Groot, Financieel coach in Hoorn.
Meer weten over mij? Bekijk mijn persoonlijke pagina.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak