Kun je jouw huidige hypotheek meenemen als je gaat verhuizen?

Hypotheek meenemen als je gaat verhuizen?

Een nieuw huis hoeft geen nieuwe hypotheek te betekenen. Zeker wanneer jij gunstige voorwaarden hebt zoals een een lage rente of een fijne aflossingsregeling. Dan kan je je huidige hypotheek misschien wel meenemen als je gaat verhuizen. Wanneer is het slim om jouw hypotheek mee te nemen naar je nieuwe huis en hoe regel je dit?

Wat is de verhuisregeling?

Veel geldverstrekkers hebben een verhuisregeling of een meeneemregeling. Dit betekent dat je jouw huidige hypotheek kunt inzetten voor jouw nieuwe huis. Meestal verhuis je omdat je groter of kleiner wilt gaan wonen. Meestal kost jouw nieuwe huis niet evenveel als jouw oude huis. In veel gevallen betekent dit dat je een extra bedrag moet lenen om het nieuwe huis te kunnen kopen. Als je jouw hypotheek meeneemt, dan moet je vaak het extra deel bij dezelfde geldverstrekker lenen. Houd hier dus rekening mee.

Zo neem je jouw hypotheek mee als je gaat verhuizen

Wanneer je gaat verhuizen en jij jouw hypotheek wilt meenemen, dan ziet de geldverstrekker dit als een nieuwe hypotheekaanvraag. Jouw inkomen en financiën worden opnieuw onder de loep genomen om te kijken of jij jouw hypotheek wel kunt betalen. Is alles nog steeds in orde? Dan kun jij jouw hypotheek meenemen.

Hypotheek meenemen betekent niet altijd dezelfde rente

Als je jouw hypotheek meeneemt naar je nieuwe huis, kan het zijn dat je toch een andere rente gaat betalen. Bijvoorbeeld wanneer jouw nieuwe huis de NHG grens overschrijdt. Dan kan het zijn dat je voor het deel wat jouw nieuwe huis duurder is dan jouw oude huis, meer rente moet betalen omdat het niet meer binnen de NHG regeling valt. Heb jij jouw huidige hypotheek afgesloten voor 2013? Dan moet er ook goed gekeken worden naar de hypotheekrenteaftrek. Deze regels zijn veranderd sinds 1 januari 2013. Alles wat je extra leent moet annuïtair of lineair afgelost worden om voor renteaftrek in aanmerking te komen. Voor hypotheken die zijn afgesloten voor 1 januari 2013 is er een overgangsrecht. Een aflossingsvrije hypotheek die je mee verhuist blijft zijn renteaftrek houden zolang je hier nog recht op heb.

Laat het doorberekenen door een coach

Het kan heel aantrekkelijk klinken om je hypotheek mee te nemen. Zeker wanneer je een lage rente voor een langere periode hebt vastgelegd. Toch loont het om jouw situatie goed te laten doorrekenen door een Finzie coach. Het kan zijn dat er met de huidige rentes of nieuwe wetgeving meer mogelijk is voor jou. Zeker wanneer jouw nieuwe huis duurder is dan jouw huidige huis, is het slim om om tafel te gaan zitten bij een financieel coach. Hij of zij kan alle opties voor je vergelijken en berekenen met welke hypotheek jij het slimst uit bent.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak