Hypotheekrenteaftrek: wat is het en hoe lang kun je er nog gebruik van maken?

hypotheekrenteaftrek finzie prinsjesdag

De hypotheekrenteaftrek is het nieuwe buzzwoord sinds Prinsjesdag. Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek? Hoeveel mag jij nog aftrekken van jouw belastbaar inkomen en tot wanneer? Wij leggen het je uit.

Wat is hypotheekrenteaftrek?

De meeste mensen weten dat als ze een huis kopen en een hypotheek nemen dat ze recht hebben op hypotheekrenteaftrek. Maar hoe werkt dat? De hypotheekrenteaftrek is een deel  van de rente die jij betaalt over jouw hypotheek, die je mag aftrekken van jouw belastbaar inkomen in box 1. Dit zorgt ervoor dat jouw belastbaar inkomen minder wordt, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen voor de hypotheekrenteaftrek?

Je mag niet altijd je hypotheekrente aftrekken. Dat is afhankelijk van jouw situatie:

Heb je op of na 1 januari 2013 voor de 1e keer een hypotheek of lening afgesloten? Dan moet je aan deze drie voorwaarden voldoen:

  • Je moet jouw hypotheek gebruiken voor het kopen van een huis waar je zelf in gaat wonen. Je mag het ook gebruiken voor de verbouwing van je eigen huis of het onderhoud ervan. Of voor de afkoop van rechten van erfpacht.
  • Je moet je hypotheek binnen 30 jaar aflossen. Met een annuïtaire of lineaire hypotheek los je sowieso binnen 30 jaar af.
  • Je moet elk jaar een minimumbedrag aflossen. Dit bedrag staat in je hypotheekovereenkomst. Alleen het deel van jouw hypotheek dat je met een met een starterslening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) hebt gekregen, hoef je de eerste 3 jaar niet af te lossen.


Had je al een hypotheek of lening en die heb je op of na 1 januari 2013 verhoogd?

Wanneer je al een hypotheek hebt, dan valt het deel van je bestaande hypotheek onder het overgangsrecht. In deze gevallen is de rente over de aflossingsvrije hypotheek of een spaarhypotheek ook aftrekbaar. De verhoging moet voldoen aan de bovenstaande voorwaarden. De hypotheekrente is sinds 2001 nog maar 30 jaar aftrekbaar.

Heb je de hypotheek of lening vóór 1 januari 2013 afgesloten en daarna niet meer verhoogd?

Dan heb je al recht op hypotheekrenteaftrek wanneer je die hypotheek gebruikt voor een huis waar je zelf in woont. Ook hier geldt dat je het mag gebruiken voor de verbouwing van je eigen huis of het onderhoud ervan. Of voor de afkoop van rechten van erfpacht.

Welke kosten mag je allemaal aftrekken als je een huis koopt?

Die hypotheekrenteaftrek is dus mooi meegenomen! Maar er zijn meer kosten die je van jouw belastbaar inkomen mag aftrekken als je een huis gaat kopen. In het jaar dat jij jouw huis hebt gekocht, mag je de volgende zaken in één keer van jouw belastbaar inkomen aftrekken:

  • Advies- en bemiddelingskosten voor jouw Finzie coach
  • Bereidstellingsprovisie. Dit is wat je aan de bank of verzekeraar betaalt om de aangeboden rente in de offerte te verlengen.
  • De notariskosten voor je hypotheekakte
  • De kadastrale rechten voor de hypotheekakte
  • De taxatiekosten voor het krijgen van je hypotheek
  • De kosten voor de aanvraag van de NHG
  • Eventuele boeterente over je oude hypotheek
  • De bouwrente die je betaald hebt ná het tekenen van het voorlopig koopcontract en vóór het tekenen van de hypotheekakte
  • De kosten voor je nieuwbouwdepot, verbouwingslening of verbouwingsdepot

 

Wat gebeurt er met de hypotheekrenteaftrek in 2019?

Er is veel gesproken over de hypotheekrente en nu is er door Prinsjesdag duidelijkheid: ze gaan de hypotheekrente versneld afbouwen. Voor 2019 betekent dit dat de rente nog aftrekbaar is tegen een tarief van maximaal 49%. Dat is alweer een half procent minder dan dit jaar. Maar vanaf 2020 gaat de hypotheekrenteaftrek waarschijnlijk met 3% per jaar omlaag. Dit is pas zeker wanneer de Eerste en Tweede Kamer het plan goedkeuren. Dit werd sinds 2014 al met een half procent per jaar afgebouwd, maar dat gaat dus versneld worden.

Maandelijkse hypotheekrenteaftrek

Je mag de hypotheekrente een keer in het jaar van je belastbaar inkomen aftrekken. Dit zie je dus niet maandelijks terug op je rekening. Veel banken en hypotheekadviseurs rekenen wel voor je uit wat de hypotheekrenteaftrek jou maandelijks oplevert, maar dit zie je dus niet per maand terug op je rekening.

Wil je weten hoeveel jij kunt lenen en hoeveel voordeel de hypotheekrenteaftrek jou oplevert?

Maak dan een vrijblijvende afspraak met een financieel coach bij jou in de buurt.

Deze blog is geschreven door:
Wayne Jansen, Financieel coach in Joure.
Meer weten over mij? Bekijk mijn persoonlijke pagina.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak