Je huis verbouwen: 7 stappen

Jong stel bespreekt plannen voor verbouwenDenk je erover na om je huis te gaan verbouwen? Dan is het verstandig om goed voorbereid aan de slag te gaan. In deze blog hebben we de 7 stappen die je doorloopt als je je huis gaat verbouwen voor je uitgewerkt.

Stap 1: Start met oriënteren

Kan je niet wachten en wil je het liefst direct met de sloophamer door het huis? Houd jezelf dan in bedwang en zorg dat je je verbouwing goed voorbereidt. Begin met oriënteren, maak een wensenlijst, doe inspiratie op en bedenk alvast hoe je de verbouwing wil financieren en hoe de planning er uit moet zien. Denk je ook na over de verduurzaming van je woning?

Stap 2: Maak een kostenplaatje

Heb je inspiratie op gedaan en een wensenlijstje gemaakt? Dan is de volgende stap het aanvragen van offertes en het maken van een kostenplaatje. Het is slim om bij verschillende aannemers offertes op te vragen zodat je kan vergelijken. Bij een verbouwing komen ook vaak onvoorziene kosten en meerwerk kijken, houd hier dus ook rekening mee in je budget.

Stap 3: Regel de vergunning

Nu je meer inzicht hebt in je verbouwplannen en de uitvoering dichterbij komt, is het tijd om eventuele vergunningen te regelen. Onderzoek welke vergunning(en) je nodig hebt en vraag deze aan bij je gemeente. Vergeet ook je buren niet op de hoogte te brengen. Daarmee verklein je namelijk de kans op eventuele onenigheid.

Stap 4: Regel je financiering

Er zijn verschillende manieren om een verbouwing te financieren. Zo kan je je spaargeld gebruiken, extra geld lenen of bijvoorbeeld je overwaarde inzetten. Wist je dat je vaak sowieso € 9.000,- kunt lenen als je daarmee je huis verduurzaamt? En dat je bij minimaal 2 energiebesparende maatregelen recht hebt op subsidie? Een financieel coach van Finzie kijkt graag met jou naar je mogelijkheden.

In deze blog lees je nog 4 financieringsmogelijkheden voor een verbouwing.

Stap 5: Definitieve offerte

De vergunning(en) en financiering zijn geregeld, niets staat je meer in de weg. Het is nu tijd om keuzes te maken en akkoord te geven op offertes. Zorg dat iedereen in de startblokken staat om van je huis een droomwoning te maken.

Stap 6: Bewaak de planning

Bij een verbouwing is een goede planning noodzakelijk. Afhankelijk van hoe groot je de verbouwing aanpakt, moeten verschillende experts aan het werk. Het is dan bijvoorbeeld niet logisch als de stucadoor aan het werk gaat nadat de keuken is geplaatst. Het is daarom belangrijk dat je een goede planning maakt.

Inventariseer bij de experts wat de levertijd is en hoeveel tijd de klus in beslag neemt. Maak op basis daarvan een planning. Plan ook niet te strak, want als 1 klus uitloopt, loopt alles uit en kom je in de knel met de tijd.

Stap 7: De verbouwing

Als alle voorbereiding getroffen zijn, kan het verbouwen beginnen. Maak ook tijdens de verbouwing duidelijke afspraken, houd je planning in de gaten en blijf met de experts communiceren.

Een tip van ons: betaal pas als de klus is uitgevoerd. 

Vragen over het financieren van een verbouwing?

Een financieel coach van Finzie bekijkt graag jouw financiële mogelijkheden in een persoonlijk gesprek. De eerste afspraak is altijd vrijblijvend.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak