Slim verbouwen: dit zijn de duurzame oplossingen

Slim verbouwenKom je ruimte te kort of kan je huis wel een opknap beurt gebruiken? Dan kun je je huis verbouwen. Zeker in deze tijd waarin het soms moeilijk kan zijn om een nieuwe woning te kopen, is verbouwen een goede oplossing. En als je dan toch bezig bent, kun je de verduurzaming van je huis gelijk meenemen. Door je huis energiezuiniger te maken, verbruik je minder energie en gaat het wooncomfort omhoog. In deze blog zetten we duurzame oplossingen voor je op een rijtje.

Je huis (beter) isoleren

Ga je je huis verbouwing? Denk dan ook gelijk aan verduurzamen. Het maakt hiervoor eigenlijk niet uit wat voor verbouwing je van plan bent. Het is namelijk sowieso slim om te kijken of je je woning energiezuiniger kunt maken. Dankzij energiebesparende maatregelen verbruik je niet alleen minder energie, maar gaat het wooncomfort ook omhoog. Een van die energiebesparende maatregelen is isolatie.

Nooit meer koude voeten met vloerisolatie

Heb je last van koude voeten door een koude vloer? Een vochtige kruipruimte? Of is je huis gebouw voor 1982? Dan is de kans groot je met vloerisolatie een hoop winst kunt behalen. Je kunt je vloer gemakkelijk isoleren via de kruipruimte onder je huis met speciaal isolatieschuim. Dit superisolerende en opencellige schuim wordt dan tegen de onderkant van de vloer op de begane grond gesprayd. Hierdoor komt er geen vochtige en koude lucht meer in huis en heb jij geen last meer van koude voeten.

Spouwmuurisolatie tegen tocht

Heb je veel last van tocht in huis? Dan is het wellicht interessant om de spouwmuren van je woning te isoleren. Dit kan bijvoorbeeld met een isolatiemiddel in vloeibare vorm dat met lucht in de spouwmuur wordt verwerkt. Dit isolatiemiddel komt in de kleinste kieren en verandert in schuim. Hierdoor is de spouwmuur van je huis volledig geïsoleerd en heb je geen last meer van tocht.

Meer over het isoleren van je woning lees je op deze pagina.

Optimale luchtvochtigheid met goede ventilatie

Het isoleren van je woning is niet altijd voldoende. Het is namelijk ook belangrijk dat je huis goed kan ventileren. Als dit niet het geval is, stijgt de luchtvochtigheid en ontstaat de kans op vochtproblemen of een ongezond binnenklimaat. Denk dus tijdens de verbouwing ook goed na over de ventilatie van je huis.

Je huis verduurzamen met zonne-energie

Een andere manier om je huis energiezuiniger te maken als je gaat verbouwen, is het plaatsen van zonnepanelen. Met panelen kun je zelf energie opwekken en direct besparen op je energierekening. Ook hebben zonnepanelen een positieve invloed op de waarde van je woning.

Is het dak van jouw huis geschikt voor zonnepanelen?

Of het dak van jouw huis geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen, hangt af van meerdere factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ligging van het dak. Hieronder hebben we een aantal weetjes over zonnepanelen op een rijtje gezet.

Wist je dat…

  • De zon niet elke dag hoeft te schijnen om te kunnen profiteren van zonnepanelen.
  • Je niet perse een dak op het zuiden hoeft te hebben. Ook bij een dak op het zuidoosten of zuidwesten zijn zonnepanelen zinvol.
  • Je de opgewekte stroom direct in huis kunt gebruiken. De opgewekte stroom die je niet gebruikt lever je terug aan het energienetwerk.
  • Zonnepanelen het meest opbrengen bij temperaturen van ongeveer 25 graden.

 

Meer weten over het verduurzamen van je huis?

Ben je benieuwd wat isolatie of zonnepanelen jou kunnen opleveren? Of ben je benieuwd wat je financiële mogelijkheden zijn om te verbouwen? Maak een afspraak met een financieel coach van Finzie en bespreek je financiële situatie en wensen. De financieel coaches van Finzie zijn gecertificeerd Adviseur Duurzaam Wonen en geven je graag advies rondom verduurzamen. Ook kan een financieel coach vrijblijvend een dakscan voor je maken om te kijken of het dak van je huis geschikt is voor zonnepanelen.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak