Overwaarde? Dit kun je er mee doen

Overwaarde benuttenJe hebt overwaarde als de waarde van je woning hoger is dan je huidige hypotheekschuld. Je kunt de overwaarde op je woning in veel gevallen op verschillende manieren benutten. Hoe en óf jij je overwaarde kunt gebruiken, is afhankelijk van je persoonlijke inkomenssituatie. In deze blog hebben we een aantal opties voor je op een rij gezet.

1. Je huidige woning verbouwen

Een van de mogelijkheden om je overwaarde te benutten, is om deze kredietruimte in te zetten voor een verbouwing. Heb je altijd al gedroomd van een uitbouw, een dakkapel of een nieuwe badkamer? Of wil je je woning verduurzamen? Dan kun je je huidige hypotheek nu wellicht wat eenvoudiger verhogen of een tweede hypotheek afsluiten.

2. Je hypotheekrente verlagen

Zodra je overwaarde hebt, val je waarschijnlijk in een lagere risicoklasse bij je geldverstrekker. Hierdoor kun je een lagere hypotheekrente krijgen. Afhankelijk van jouw geldverstrekker verwerken zij dit automatisch of moet je een nieuw taxatierapport of WOZ-beschikking opsturen om je hypotheekrente te kunnen verlagen. Let op! Als je al een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt, zit je al in de laagste risicoklasse.

3. Een tweede woning kopen

Een andere optie is een tweede huis kopen om te verhuren. Afhankelijk hoeveel overwaarde je op je woning hebt, kun je een tweede woning volledig of deels financieren met de overwaarde. Je kunt je huidige hypotheek mogelijk verhogen en met de zo vrijgekomen overwaarde een tweede woning kopen om te verhuren en deze deels met overwaarde en deels met eigen geld financieren.

4. Andere leningen aflossen

Heb je andere consumptieve leningen lopen waar je graag vanaf wil? Dan kun je ook hiervoor je overwaarde gebruiken. Door je hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten en daarmee je krediet(en) in te lossen, betaal je vaak een lagere rente dan voor een lening of krediet. Houd er wel rekening mee dat je de rente van de hypotheek die je gebruikt voor het inlossen van een krediet niet fiscaal kunt aftrekken.

5. Je pensioen aanvullen

Nader je de AOW-leeftijd? Of ben je al met pensioen? Dan is het ook mogelijk om je pensioen aan te vullen. Meer over het aanvullen van je pensioen met overwaarde lees je in deze blog.

6. Je huis verkopen

Tot slot is natuurlijk het verkopen van je huis dé manier om de overwaarde uit de stenen te halen. Om hypotheekrenteaftrek te behouden, moet je rekening houden dat de overwaarde dan wel wordt gebruikt bij de aankoop van een nieuwe woning.

Meer weten?

Wil je meer weten over het benutten van overwaarde? Maak dan een afspraak met een financieel coach bij jou in de buurt en bespreek je mogelijkheden in een vrijblijvend eerste gesprek.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak