Hypotheekrenteaftrek? Dit moet je weten

Beeld bij hypotheekrenteaftrekAls je een eigen huis hebt, mag je de rente die je betaalt over je hypotheekschuld aftrekken van je inkomen. Sinds 2001 mag je de hypotheekrente nog maar 30 jaar aftrekken. Dat betekent dat deze aftrekpost voor een grote groep mensen met een hypotheek over 10 jaar verdwijnt. In deze blog vertellen we je meer over wat hypotheekrenteaftrek precies is, voor welke producten deze aftrekpost geldt en hoe het zit met de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek.

Wat is hypotheekrenteaftrek?

Heb je een eigen woning met een hypotheek? Dan betaal je rente over de hypotheekschuld. Deze betaalde hypotheekrente mag je – rekening houdend met bepaalde voorwaarden en grenzen –  fiscaal aftrekken van je inkomen. Dit noemen we hypotheekrenteaftrek.

Om gebruik te kunnen maken van de hypotheekrenteaftrek, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • De hypotheek is voor je hoofdverblijf en is bedoeld voor de aankoop, verbetering of het onderhoud van je woning.
  • Je lost de hypotheek binnen maximaal 30 jaar volledig af, volgens een annuïtair of lineair schema.
  • Sinds 2001 mag je de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekken. Had je voor 2001 al een hypotheek? Dan geldt de 30 jaar vanaf 1 januari 2001.
  • Je hebt een lineaire of annuïtaire hypotheek. Heb je een aflossingsvrije hypotheek of een spaarhypotheek? Dan kun je alleen gebruik maken van hypotheekrenteaftrek als je op 31-12-2012 al een hypotheek voor een eigen woning had (overgangsregeling).
  • Het belastingtarief voor hypotheekrenteaftrek is vanaf 1 januari 2021 maximaal 43%. De komende jaren wordt dit percentage verder verlaagd naar uiteindelijk 37,05% (het tarief uit de eerste schijf in 2023).
  • De betaalde hypotheekrente moet meer bedragen dan het forfaitaire eigenwoningforfait. Voor de meeste woningen bedraagt deze in 2021 0,5% over de WOZ-waarde van je woning  .

 

Aangifte inkomstenbelasting

Jaarlijks kun je de hypotheekrenteaftrek dus in mindering brengen tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Elke maand betaal je je bruto hypotheeklasten. Pas na de verwerking van de belastingaangifte, ontvang je het fiscale voordeel terug. Je kunt het belastingvoordeel ook iedere maand laten uitbetalen. Hiervoor moet je een voorlopige teruggave aanvragen.

Wanneer mag je hypotheekrente aftrekken?

Of jij je hypotheekrente fiscaal mag aftrekken, is afhankelijk van je hypotheek. We zetten de drie situatie hieronder voor je op een rij.

Je hebt je hypotheek op of na 01-01-2013 afgesloten

Wanneer je op of na 1 januari 2013 voor het eerst een hypotheek hebt afgesloten die bedoeld is voor de aankoop, verbouwing of het onderhoud van je eigen woning heb je 30 jaar recht hypotheekrenteaftrek. Je moet deze hypotheek wel binnen 30 jaar annuïtair of lineair aflossen en dit moet vooraf met de geldverstrekker zijn afgesproken.

Je hebt je bestaande hypotheek op of na 01-01-2013 verhoogd

Op je oorspronkelijke lening die je voor 2013 hebt afgesloten, heb je recht op maximaal 30 jaar hypotheekrenteaftrek. Voor het bedrag waar je je hypotheek vanaf 2013 mee verhoogt, gaat opnieuw een termijn van 30 jaar in. Het deel waarmee je je hypotheek hebt verhoogd moet ook weer bedoeld zijn voor de aankoop, verbouwing of het onderhoud van je eigen woning. Ook dit deel moet binnen 30 jaar annuïtair of lineair afgelost worden en vooraf vastgelegd met de geldverstrekker.

Voor de bestaande hypotheek gelden de voorwaarden die er al waren.

Je hebt je hypotheek vóór 01-01-2013 afgesloten en niet meer verhoogd

Wanneer je vóór 1 januari 2013 een hypotheek hebt afgesloten en deze in de tussentijd niet meer hebt verhoogd, heb je recht op maximaal 30 jaar hypotheekrenteaftrek. Deze 30 jaar gaat in op het moment van afsluiten van je hypotheek. Heb je je hypotheek vóór 1 januari 2001 afgesloten? Dan begint de termijn van 30 jaar op 1 januari 2001.

Hypotheekrenteaftrek en een tweede woning

Heb je (tijdelijk) twee woningen? Dan heb je ruim drie jaar recht op hypotheekrenteaftrek als je een nieuwe woning hebt gekocht en daarin woont en je oude woning nog te koop staat. De hypotheekrenteaftrek geldt dan gedurende het jaar dat je de woning leeg te koop zet en de drie jaar daarna. Ook heb je recht op de aftrekpost als je een nieuwe woning hebt gekocht die nog in aanbouw of verbouwing is en je daarom nog in je oude woning woont. De woning in aan- of verbouw moet dan wel in het jaar dat je het gekocht hebt of in de drie jaar daarna je hoofdverblijf worden. Je hoeft geen eigenwoningforfait aan te geven voor de woning waarin je niet woont.

Afschaffing hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek wordt de komende jaren afgebouwd. Voor de hoogste inkomensschijf wordt de hypotheekrenteaftrek elk jaar met 0,5% afgebouwd sinds 1 januari 2014. Sinds 2020 wordt deze aftrekpost versneld afgebouwd met 3% per jaar.

Tweede Kamerverkiezingen 2021

Over tien jaar verdwijnt deze aftrekpost voor hypotheken die je al sinds 2001 hebt. Als het aan De Nederlandsche Bank ligt, wordt de hypotheekrenteaftrek nog eerder afgeschaft. Goed om rekening mee te houden wanneer je je stem uitbrengt tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Benieuwd hoe de politieke partijen denken over de woningmarkt en de hypotheekrenteaftrek? Lees dan deze blog.

Meer weten?

Heb je vragen over de hypotheekrenteaftrek? Of heb je vragen over deze fiscale aftrekpost in combinatie met je hypotheek? Jouw financieel coach van Finzie kijkt graag samen met jou naar je financiële situatie. Een eerste gesprek is altijd vrijblijvend.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak