Handige tips voor je belastingaangifte

tips voor je belastingaangifteHet is weer tijd voor de jaarlijkse belastingaangifte. Sinds 1 maart 2021 staat de vooraf ingevulde belastingaangifte voor je klaar in jouw persoonlijke omgeving van de Belastingdienst. Je moet de belastingaangifte voor 1 mei versturen. Lukt dit niet? Dan moet je voor 1 mei uitstel aanvragen. De Belastingdienst heeft in verband met het coronavirus extra mogelijkheden gecreëerd voor ondernemers en zzp’ers om uitstel van betaling of verlaging van een voorlopige aanslag te krijgen. In deze blog lees je een aantal handige tips voor het doen van je belastingaangifte. 

Waarom belastingaangifte doen?

Als je in loondienst werkt, wordt er elke maand loonheffing en sociale premies ingehouden van je bruto salaris. De Belastingdienst controleert op basis van jouw belastingaangifte wat de definitieve belastingafdracht voor 2020 is. Als blijkt dat er te veel of te weinig loonheffing is ingehouden, krijg je geld terug of moet je bijbetalen.

Begin op tijd

Begin op tijd met het doen van je belastingaangifte. De vooraf ingevulde belastingaangifte staat al voor je klaar in jouw persoonlijke omgeving bij de Belastingdienst. Verstuur je jouw aangifte vóór 1 april? Dan ontvang je vóór 1 juli bericht van de Belastingdienst en weet je snel waar je aan toe bent. Lukt het je niet om je aangifte vóór 1 mei te versturen? Bij uitzondering kun je dan uitstel aanvragen. Doe je dit niet en verstuur je je aangifte na 1 mei? Dan riskeer je een boete van minimaal € 385,-. Wees dus op tijd met aanvragen van uitstel óf met het verzenden van je aangifte vóór 1 mei 2021.

Check je gegevens 

De Belastingdienst vult veel gegevens vooraf voor je in. Handig, maar controleer het toch goed. Is er het afgelopen jaar iets veranderd in je financiële situatie? Dan bestaat er een kans dat je gegevens niet kloppen. Let op: eventuele aftrekposten vult de Belastingdienst niet altijd vooraf voor je in. Denk hierbij aan zorgkosten, giften, oudedagsvoorzieningen en andere specifieke aftrekbare uitgaven gedaan in 2020. 

Verdeel de inkomsten en aftrekposten

Wanneer je in 2020 een fiscale partner had, mag je in jouw aangifte jullie gezamenlijke vermogen en aftrekposten verdelen, zodat deze voor jullie beide het beste uitkomt. Dit is bijvoorbeeld aantrekkelijk als een van jullie twee in een hoger belastingtarief valt. Degene die het hoogste inkomen heeft en dus een hoger tarief betaalt, kan dan bijvoorbeeld de kosten aftrekken. Je kunt met de bedragen schuiven zodat je kan zien wat voor jou het voordeligste is. 

Aftrekbare kosten rondom je hypotheek

Een aantal kosten rondom je hypotheek, zoals bijvoorbeeld de door jou betaalde hypotheekrente, is fiscaal aftrekbaar. Houd hier dus rekening mee bij het invullen en controleren van je aangifte Inkomstenbelasting. Heb je in 2020 voor het eerst een hypotheek afgesloten of je hypotheek juist overgesloten? Dan zijn er éénmalige kosten die je in 2020 nog mag aftrekken. 

We hebben de eenmalig aftrekbare kosten voor je op een rijtje gezet: 

  • Bemiddelingskosten en advieskosten voor je hypotheek
  • Notariskosten 
  • Taxatiekosten
  • Kosten voor de aanvraag van je Nationale Hypotheek Garantie
  • Bouwrente over de periode na het sluiten van de voorlopige koop-/aannemingsovereenkomst (dit geldt alleen voor nieuwbouw)
  • Kosten van een nieuwbouwdepot of verbouwingsdepot (dit geldt alleen voor nieuwbouw)
  • Kosten voor een bouwkundige keuring, als deze verplicht was voor je hypotheekaanvraag
  • Boeterente of vergoedingsrente in verband met het vroegtijdig aflossen van je hypotheek

 

Heb je in 2020 je woning gekocht?

Vul tijdens het doen van je belastingaangifte eerst de datum in waarop je eigenaar bent geworden van de woning. Dit is de datum dat je voor de sleuteloverdracht hebt getekend bij de notaris. Daarna vul je in wanneer de woning je hoofdverblijf is geworden. 

Vul in het onderdeel ‘Woningen en andere onroerende zaken’ de WOZ-waarde in met de waardepeildatum van 1 januari 2019. Wanneer je recht van erfpacht hebt, vul je bij dit onderdeel ook het bedrag in dat je in 2020 voor erfpacht hebt betaald. Heb je de erfpacht afgekocht en meegefinancierd? Dan is de rente hierover aftrekbaar; dit staat dan al op je jaaropgave van de hypotheekverstrekker. 

Heb je in 2020 een woning verkocht? 

Heb je het afgelopen jaar je woning verkocht met overwaarde? En heb je een andere woning gekocht? Dan is het belangrijk om op de Bijleenregeling te letten. Heb je je woning verkocht met een restschuld? Geef dan de restschuld op in box 3. 

Pak je aangifte van vorig jaar erbij

Is er het afgelopen jaar niet veel veranderd? Dan is het handig om de belastingaangifte van het jaar ervoor (2019) erbij te pakken. Dit is vaak een goede indicatie en leidraad van hoe je aangifte er dit jaar uit moet zien. Je kunt je aangiften van vorige jaren terugvinden als je ingelogd bent in bij de Belastingdienst. 

Sla je aangifte op

Heb je je belastingaangifte verstuurd? Download je aangifte dan als pdf en sla het op of maak een print voor je eigen administratie. Zo kun je de aangifte volgend jaar eventueel weer als leidraad gebruiken. 

Let op: Dit zijn tips van je financiële coach. Voor hulp bij je aangifte Inkomstenbelasting kan je terecht bij een fiscalist.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak