Stemmen tijdens de verkiezingen? Dit moet je weten!

verkiezingenDe Tweede Kamerverkiezingen komen er weer aan. Van 15 t/m 17 maart mogen we weer naar het stembureau. Maar op wie ga jij dit jaar stemmen? En wat willen de verschillende partijen met de woningmarkt? Je leest het in deze blog.

Plannen voor nieuwbouw

Er is een groot woontekort en dat betekent dat er veel nieuwe woningen gebouwd moeten worden om dit tekort op te lossen. Elke politieke partij heeft daar zo zijn eigen mening over. Zo willen CDA en Groenlinks dat er voor 2030 een miljoen nieuwe woningen bijkomen. De ChristenUnie en PvdA stemmen voor 100.000 nieuwe woningen per kalenderjaar en ook de VVD wil dat er meer koop- en huurwoningen bijkomen.

Doorstroommogelijkheden op de woningmarkt

Ook over het doorstromen van de ene naar de andere woning wordt nagedacht. Zo vindt D66 dat er meer woningen moeten komen met oog op verschillende woonbehoeftes en levensfases om zo gezinswoningen vrij te maken. VVD pleit voor betaalbare woningen voor iedereen en een rechtvaardige startersmarkt en CDA wil ruimte voor alternatieve woonvormen. Partij voor de Dieren wil meergeneratiewoningen en woningen waar wonen en zorg worden gecombineerd stimuleren en GroenLinks wil gezamenlijke woonvormen voor bijvoorbeeld alleenstaanden en ouderen stimuleren.

Hoe zit het met de hypotheekrenteaftrek?

Sinds 2001 mag je de hypotheekrente die je betaalt over je hypotheek nog maar 30 jaar aftrekken. Over tien jaar verdwijnt deze aftrekpost dus voor een grote groep huizenbezitters, maar de Nederlandsche Bank wil de hypotheekrenteaftrek nog eerder afschaffen. Hoe denken de politieke partijen daarover? VVD, CDA, Forum voor Democratie en 50PLUS noemen deze maatregel niet. D66 en de ChristenUnie willen de hypotheekrente volledig afbouwen. PvdA wil de aftrek langzaam afbouwen en PVV wil dat er van afgebleven wordt.

SP en Partij voor de Dieren willen de hypotheekrenteaftrek beperken tot een bedrag van 350.000 euro.

Plannen voor duurzaam wonen

De plannen voor duurzaam wonen zijn wisselend. Zo wil de VVD dat het verduurzamen van woningen fiscaal aftrekbaar wordt en wil PvdA hoge kortingen op energie. Houtbouw is volgens CDA een goed alternatief voor steen en beton en D66 wil de financiering van duurzame huizen stimuleren en streeft naar klimaatneutraal bouwen met klimaatneutrale bouwstoffen. GroenLinks pleit voor subsidies of goedkope leningen voor isoleren van de woning en het aanschaffen van een warmtepomp terwijl het Forum voor Democratie juist tegen subsidies en het opjagen van kosten door duurzaamheidseisen is.

Meer weten?

Wil je meer weten over de stellingen van verschillende partijen? Of weet je niet op wie je moet stemmen? Vul dan de stemwijzer in.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak