Hypotheekmarkt 2019: wat betekenen de veranderingen voor jou?

Hypotheek
Finzie   |  

Hypotheekmarkt 2019 Finzie

Wet- en regelgeving, nog steeds extreem lage rentes en huizen die steeds duurder worden. Wat gaat er in 2019 op de hypotheekmarkt gebeuren en wat betekent dit voor jou? Is het slim om nu een huis te kopen en van welke regelingen kun je gebruik maken om op je maandlasten te besparen? Wij geven je tips hoe jij je voordeel kunt doen met wat er staat te gebeuren in de hypotheekmarkt in 2019.

De NHG grens gaat omhoog

De hoogte van de NHG grens wordt bepaald door de gemiddelde prijs waar woningen in het afgelopen jaar voor verkocht worden. In 2018 was de NHG grens € 265.000,-. Dit jaar zijn werden huizen gemiddeld voor een hogere prijs verkocht. Daardoor gaat de NHG grens per 2019 omhoog naar € 290.000,-. Als er energiebesparende voorzieningen worden mee gefinancierd, dan is de grens nog hoger: € 307.400,-. De borgtochtprovisie oftewel de kosten van de NHG hypotheek is nu 1% van de hypothecaire lening bij de hypotheekverstrekker. Dit wordt per 1 januari 2019 aangepast naar 0,9%.

De tip van Finzie: Heb je nu een hypotheek zonder NHG en valt deze binnen de nieuwe NHG grens? Dan is oversluiten naar een hypotheek met NHG mogelijk interessant voor je. Je profiteert dan van de NHG garantie en je kunt ook de huidige lage rente voor langere tijd vastzetten.

De hypotheekrenteaftrek wordt versneld afgebouwd

De hypotheekrenteaftrek wordt vanaf 2019 versneld afgebouwd. Het maximale aftrektarief gaat met 0,5% omlaag naar 49%. Vanaf 2020 wordt het aftrekpercentage sneller afgebouwd met 3% per jaar tot 37,05% in 2023.

De tip van Finzie: Omdat jouw netto maandlasten de komende jaren kunnen stijgen, is het slim om je hypotheekvorm eens te bespreken met jouw financieel coach.

Het is sowieso slim om bij je coach langs te gaan, want bij het oversluiten van je hypotheek betaal je vaak een aftrekbare boete(rente). Dit bedrag kan flink oplopen. De aftrek hierover is in 2019 nog maximaal 49% en in 2020 46%. Ga daarom langs bij jouw coach en laat berekenen hoeveel jij eventueel kunt besparen.

Percentage eigenwoningforfait omlaag

Voor woningen met een WOZ waarde tussen € 75.000,- en € 106.000,- gaat het eigenwoningforfait omlaag van 0,7% in 2018 naar 0,65% in 2019. Dat is fijn, want het eigenwoningforfait is het percentage van de waarde van je woning dat je moet optellen bij jouw inkomen. Hoe lager dit percentage is, hoe minder belasting je betaalt.

Energiebelasting stijgt

In 2019 stijgt de energiebelasting op gas en daalt de belasting op elektriciteit. Dat laatste klinkt fijn, maar het zal erop neerkomen dat de meeste mensen duurder uit zijn, omdat we nog veel gebruikmaken van gas.

De tip van Finzie: Je kunt geld besparen door je huis energiezuiniger te maken. Bijvoorbeeld met zonnepanelen op het dak, spouwmuurisolatie of HR++-glas. Hiervoor kun je jouw hypotheek laten verhogen. Jouw coach weet precies wat er mogelijk is, dus ga eens langs voor een kop koffie en laat berekenen wat een energiezuiniger huis jou kan opleveren.

Hypotheekrente

De hypotheekrente is nog steeds erg laag. De verwachting is dat de rente ook in 2019 op een laag niveau zal blijven.

De tip van Finzie: Ook volgend jaar loont het om uit te zoeken of oversluiten jou maandelijks geld kan besparen.

Mijn Finzie
Maak een gratis afspraak