Een hypotheek in 2022? Dit moet je weten!

Hypotheek in 2022Ook aankomend jaar zijn er weer een aantal wijzigingen die betrekking hebben op het afsluiten van een hypotheek. Zo daalt de hypotheekrenteaftrek verder, stijgt de NHG-kostengrens en heeft een private lease auto vanaf volgend jaar een groter negatief effect op je hypotheek. Wij hebben alle wijzigingen voor 2022 op een rijtje gezet.

Verdere daling hypotheekrenteaftrek in 2022

De hypotheekrenteaftrek wordt aankomend jaar nog verder verlaagd voor inkomens boven € 69.398,-. Vanaf 1 januari 2022 mag je nog maximaal 40% aftrekken bij je belastingaangifte (43% in 2021). In 2023 wordt de hypotheekrenteaftrek nog verder verlaagd naar 37,05%.

Lees ook: ’Hypotheekrenteaftrek? Dit moet je weten’

Wijzigingen overdrachtsbelasting 2022

Sinds 1 januari 2021 heb je als huizenkoper onder de 35 jaar vrijstelling voor het betalen van overdrachtsbelasting als je een huis koopt van maximaal € 400.000,-. Je mag dan niet eerder gebruik gemaakt hebben van de vrijstelling en je moet zelf in de woning gaan wonen.

Huizenkopers die ouder zijn dan 35 jaar betalen 2% aan overdrachtsbelasting en wanneer je een huis koopt om te verhuren, betaal je 8%. Deze vrijstelling blijft ook in 2022 van toepassing.

Lees ook: Overdrachtsbelasting: dit verandert er vanaf 1 april 2021’

Verhoging NHG-kostengrens

Elk jaar wordt de NHG-kostengrens en de borgtochtprovisie opnieuw bepaald door Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit doet NHG om zo meer stabiliteit op de woningmarkt te creëren en om consumenten de kans te blijven geven om een hypotheek met NHG af te sluiten.

Om beter in de buurt te komen van de gemiddelde prijs die je op dit moment voor een woning betaalt, stijgt de NHG-kostengrens per 1 januari 2022 van € 325.000 naar € 355.000. Ga je je huis verduurzamen en financier je de verduurzaming mee in je hypotheek? Dan is de kostengrens nog eens 6% hoger, namelijk € 376.300 (€ 344.500 in 2021). Dit extra bedrag moet je dan wel volledig besteden aan de verduurzaming van je huis.

Ook het percentage borgtochtprovisie wijzigt per 1 januari 2022. Vanaf aankomend jaar betaal je als huizenkoper namelijk 0,6% over je hypotheek wanneer je deze afsluit met NHG. In 2021 was dit 0,7%.

Lees ook: ‘NHG-kostengrens stijgt in 2022: dit moet je weten’

Maximale hypotheek in 2022

De hypotheeknormen die worden bepaald door het Nibud blijven volgend jaar gelijk. Alleen wanneer je als huishouden volgend jaar meer gaat verdienen, kan je in 2022 een hogere hypotheek afsluiten. Blijft het inkomen gelijk? Dan kan je vanaf 1 januari 2022 juist minder lenen als gevolg van de gestegen inflatie. De hypotheeknormen dienen als bescherming om overbiedingen en stijgende huizenprijzen zo veel mogelijk te beperken.

Private lease heeft negatief effect op hypotheek

Als je een auto private least wordt deze op dit moment voor 65% van het totale leasecontract geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Private lease heeft dus al effect op je maximale hypotheek, maar vanaf 1 april 2022 wordt dit effect groter. Vanaf dan wordt een private leasecontract namelijk voor 100% geregistreerd bij het BKR.

Eigenwoningregeling wijzigt

Tot slot wijzigt de eigenwoningregeling per 1 januari 2021 op een aantal onderdelen. Deze wijzigingen worden doorgevoerd om de regels zo eerlijker te maken voor onder andere huiseigenaren waarvan de partner is overleden. Meer hierover kun je lezen op de website van Rijksoverheid.

Wil je in 2022 een hypotheek afsluiten?

Ben je op huizenjacht en hoop je volgend jaar je droomhuis gevonden te hebben? Dan krijg je te maken met bovenstaande wijzigingen. Gelukkig hoef jij je hier niet druk over te maken, want de financieel coaches van Finzie helpen je graag. Wil je nu alvast weten waar je aan toe bent? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een financieel coach bij jou in de buurt.

Maak een afspraak
Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak