Overdrachtsbelasting: dit verandert er vanaf 1 april 2021

Starters blij met eerste huisSinds 1 januari 2021 betalen starters en jonge doorstromers geen overdrachtsbelasting meer bij de aankoop van een huis. Dit maakt het aankopen van een eigen woning een stuk goedkoper. Na 31 maart 2021 geldt er een aanvullende voorwaarde om in aanmerking te komen voor de vrijstelling. Vanaf 1 april mag de woning namelijk niet duurder zijn dan € 400.000,-.

Wat betekent vrijstelling voor overdrachtsbelasting?

De vrijstelling voor starters en jonge doorstromers is in het leven geroepen om jonge huizenkopers een betere kans op de woningmarkt te bieden. Sinds 1 januari 2021 hoeven starters en jonge doorstromers tussen de 18 en 35 jaar geen overdrachtsbelasting te betalen bij het kopen van een eerste of volgende huis. Hierdoor is het kopen van een huis een stuk goedkoper. Voorheen betaalden alle huizenkopers 2% overdrachtsbelasting.

De voorwaarden voor de vrijstelling

Voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting gelden de volgende voorwaarden:

  • Je bent een starter of doorstromer tussen de 18 en 35 jaar
  • Je koopt een huis waarin je zelf gaat wonen
  • Je hebt nog niet eerder gebruik gemaakt van de vrijstelling

Tot en met 31 maart 2021 maakt het niet uit hoe duur de woning is, maar na 31 maart wel. vanaf 1 april mag de woning namelijk niet duurder zijn dan € 400.000,- en geldt dit ook als voorwaarden om in aanmerking te komen voor de vrijstelling.

Koop je samen en is een van jullie 35-plus?

Als je samen een huis koopt en een van de twee ouder is dan 35 jaar, dan betaalt degene die ouder is wel 2% overdrachtsbelasting. Dit geldt voor het deel waarvan hij of zij eigenaar is. Als jullie beiden voor de helft eigenaar zijn, betalen jullie dus gemiddeld 1% aan overdrachtsbelasting.

Meer weten over overdrachtsbelasting?

Ga je binnenkort je eerste of volgende huis kopen en voldoe je aan de voorwaarden? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting. Een financieel coach van Finzie kijkt graag naar je financiële situatie en kan je advies geven bij het kopen van je eerste of volgende huis. Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend.

Maak een afspraak
Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak