Heb je je eerste koopwoning op het oog? Of ben je nog op zoek naar je droomhuis? Het kan voor jou als starter best lastig zijn om je eerste huis te kopen. Er komt een hoop op je af en je moet veel regelen. Een spannende tijd dus! In deze blog hebben we nuttige informatie voor je op een rij gezet om je op weg te helpen.
De status van je aangeleverde documenten volgen
Voor de aanvraag van een hypotheek moet je veel persoonlijke gegevens aanleveren. Denk onder andere aan je loonstrook, een werkgeversverklaring, een kopie van een geldig legitimatiebewijs en een overzicht van een eventuele studieschuld. Het kan dan lastig zijn om het overzicht te bewaren. Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat de meeste starters het fijn vinden als zij documenten op 1 punt kunnen aanleveren en de status van de aangeleverde producten kunnen volgen.
Goed nieuws als je voor Finzie kiest. Bij Finzie lever je al je documenten digitaal aan. Je hebt een eigen MijnFinzie omgeving en daarin kun je precies zien welke documenten we van je nodig hebben en wat de status van de aangeleverde documenten is. Zo heb jij overzicht en krijg je een seintje als er wat moet gebeuren.
Bereken wat je maximaal kunt lenen
Ben je op huizenjacht? Dan is het slim om een maximale hypotheek berekening te maken. Je weet dan wat je maximaal kunt lenen en kunt gericht opzoek naar een huis in de juiste prijscategorie. Dit voorkomt teleurstelling als je het huis van je dromen tegenkomt en blijkt dat je het niet kunt betalen. Je kunt hier zelf een uitgebreide hypotheekberekening maken op basis van je bruto salaris en het bedrag dat je wil inbrengen aan eigen geld. Let op: dit is slechts een indicatie van wat je maximaal kunt lenen.
Wil je precies weten wat je kunt lenen? Dan kan een financieel coach je helpen in een vrijblijvend (online) hypotheekgesprek. De hoogte van het bedrag dat je maximaal kunt lenen, hangt onder andere af van het volgende:
- Koop je de woning alleen of samen?
- Hoeveel eigen geld heb je en wil je inbrengen?
- Heb je financiële verplichtingen? Zoals bijvoorbeeld een studieschuld of een lening?
Je eerste huis financieren
Heb je voldoende inkomsten en genoeg gespaard om zelf je hypotheek af te sluiten? Dan zit je goed. Heb je dit niet? Dan zijn er nog een aantal andere opties die het toch mogelijk maken om je eerste huis te kopen, namelijk:
Optie 1: Een lening bij je ouders
Kun je geld lenen van je ouders? Dan sluit je zelf een hypotheek af voor het bedrag dat je maximaal kunt lenen bij de bank. Het bedrag dat dan nog openstaat om het huis te kunnen kopen, vul je aan met een lening bij je ouders. Dit moet een officiële lening zijn die op papier is vastgelegd. Je lost de lening af volgens de regels en je betaalt ook gewoon de afgesproken rente.
Optie 2: Een schenking van je ouders
Afhankelijk van de waarde van de woning, kun je je hypotheek of een deel daarvan ook financieren met een schenking van je ouders. Ouders mogen hun kind eenmalig een belastingvrije schenking doen. Aan een schenking zijn verschillende regels verbonden. Meer over belastingvrij schenken lees je hier.
Optie 3: Een starterslening
Kunnen je ouders je niet helpen? Dan is, afhankelijk van de gemeente waarin je woont, een Starterslening wellicht een goede optie voor jou. Een Starterslening is een soort tweede hypotheekdeel. Het grootste gedeelte van de hypotheek sluit je af bij een geldverstrekker en het bedrag dat overblijft is dan de Starterslening. Het voordeel van een starterslening is dat je de eerste jaren geen rente of aflossing betaalt en boetevrij kunt aflossen.
Optie 4: Duokoop
Met Duokoop koop je een woning, maar zonder grond. Je betaalt Duokoop voor het gebruik van de grond (canon), maar je betaalt geen aflossing. Dit maakt het mogelijk om toch een woning te kopen die je inclusief grond niet kunt betalen. Meer over Duokoop lees je in deze blog.
Maak een afspraak!
Je allereerste huis kopen is spannend en er komt veel op je af. Het is dan fijn als iemand je persoonlijk begeleid en goed bereikbaar is. De financieel coaches van Finzie beantwoorden graag je vragen en helpen je als je ergens niet uit komt. Zij weten bijvoorbeeld precies in welke gemeente je wel of geen Starterslening kunt aanvragen en kunnen je ook adviseren over het eventueel verduurzamen van je woning. Maak een afspraak voor een vrijblijvend hypotheekgesprek en bespreek je financiële mogelijkheden. Dit kan ook online via videobellen.