Autoschade in het buitenland? Zó handel je het af

Auto in de berm

Je gaat met de auto op vakantie naar het buitenland. Alles is ingepakt, je rijdt al een tijdje en opeens raak je betrokken bij een ongeval. Dat is niet hoe je je vakantie wilt beginnen. Gelukkig ben je verzekerd! Maar hoe werkt dat eigenlijk autoschade in het buitenland?

Bel de alarmcentrale

Bij autoschade in het buitenland moet je altijd eerst de alarmcentrale bellen. Het telefoonnummer van de alarmcentrale staat op je groene kaart. Ze zijn 24 uur per dag bereikbaar. Overleg goed met de alarmcentrale welke stappen je moet nemen, dit kan verschillen per land en per situatie. Op die manier vergeet je niets en voorkom je later discussie over de afhandeling van de schade.

Autoschade door aanrijding

Is er een ander voertuig betrokken bij de aanrijding? En ben je in Europa? Dan moet je samen met de andere partij het Europees schadeformulier volledig invullen. 

Bewijs verzamelen
Zijn er mensen die het hebben zien gebeuren? Verzamel dan de contactgegevens en eventuele kentekens van de getuigen. Zorg er ook voor dat je duidelijke foto’s maakt van de situatie en de schade aan de voertuigen. Je maakt het voor de verzekeraar dan een stuk makkelijker om de schade goed en snel af te handelen.

Auto repareren, wegslepen en vervangend vervoer

Als je auto niet meer verder kan rijden dan zorgt de alarmcentrale ervoor dat jouw auto naar een garage in de buurt wordt gesleept. Afhankelijk van de schade beslist de alarmcentrale of dit meteen kan worden gerepareerd. Het hangt van het soort verzekering af of je gratis vervangend vervoer kunt krijgen. Het is daarom belangrijk om je verzekeringsvoorwaarden te checken voordat je met je auto naar het buitenland gaat. Is er onvoldoende dekking? Dan kun je een doorlopende reisverzekering en/of pechhulp in het buitenland afsluiten met een beter passende dekking.

Checklist autoverzekering in het buitenland

Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent als je met de auto naar het buitenland gaat. Een paar tips:

  • Neem altijd de groene kaart mee. Dit is verplicht in het buitenland.
  • Controleer waar je voor verzekerd bent bij schade in het buitenland
  • Heb je recht op rechtsbijstand in het buitenland?
  • Welke kosten zijn gedekt bij schade?
  • Heb je een pechhulp verzekering nodig?
  • Welke kosten zijn gedekt door je reisverzekering?

 

Heb je je autoverzekering via Finzie afgesloten?

Dan kunnen wij je helpen bij het indienen van de schade bij de verzekeraar. Bel ons op werkdagen tussen 8.30 en 18.00 uur op 088 – 766 38 38 of mail naar serviceteam.verzekeren@finzie.nl. Wil je graag een verzekering afsluiten, dan kunnen wij je daar ook bij adviseren.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak