Hypotheekadvies zonder dat je de deur uit moet? Dat kan! Bij Finzie maken wij het je graag makkelijk. Daarom kun je bij ons zoals altijd een afspraak maken voor een online hypotheekgesprek. maak hier een afspraak
Melding sluiten

Overstappen zorgverzekering: dit moet je weten

Besparen
Finzie   |  

zorgverzekering

Waar moet je op letten als je wilt overstappen van zorgverzekering? 

Ieder jaar in december begint het opnieuw. Je kunt geen tv of radio aanzetten of je hoort een reclame van een zorgverzekeraar. En dat is niet voor niets. In 2018 wisselde maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders van zorgverzekeraar (Bron: consumentenbond, 2018). Maar waar moet je eigenlijk op letten als je wilt overstappen? 

Als je je oriënteert op een nieuwe zorgverzekering gaat het hierom: je wilt niet teveel betalen, maar wel een goede dekking. Maar hoe zie je door de bomen het bos en waar moet je op letten als je een zorgverzekering kiest? We helpen je alvast op weg met handige informatie! Een keuze bestaat uit een paar onderdelen: 

  • De juiste basisverzekering
  • Het eigen risico 
  • De aanvullende verzekering. 

 

Welke basisverzekering kies jij?

De basisverzekering is in Nederland verplicht. Zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen voor de basisverzekering te accepteren. Ook als je chronisch ziek bent. Je kunt met een basisverzekering kiezen uit 4 verschillende varianten:

  • Naturaverzekering: hiermee kun je bij alle zorgaanbieders terecht waarmee jouw verzekeraar een contract heeft gesloten. Als je naar een niet gecontracteerde zorgverlener toe gaat dan krijg je tot maximaal 70% van de kosten vergoed. 
  • Restitutieverzekering: hiermee mag je zelf jouw zorgaanbieder kiezen. Met deze verzekering kan je dus bij alle zorgaanbieders terecht.
  • Combinatiepolis: niet elke zorgverzekeraar biedt deze variant aan. Bij een combinatiepolis wordt bepaalde zorg in natura en andere zorg op basis van restitutie vergoed. Lees bij een combinatiepolis altijd goed de voorwaarden voor je besluit om deze af te sluiten.
  • Budgetpolis: deze polis is goedkoper dan een naturapolis. Je kan met de budgetpolis bij een nóg kleiner aantal zorgaanbieders terecht dan met een naturapolis.

 

De hoogte van je eigen risico

Het verplichte eigen risico blijft in 2020 hetzelfde als in 2019, namelijk € 385,-. Dit bedrag moet je eerst zelf betalen voordat je recht hebt op een vergoeding van de verzekeraar. Verwacht je weinig zorgkosten te maken? Dan kun je ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen tot € 885,-. Jouw premie gaat dan namelijk omlaag. Moet je in 2020 onverhoopt toch (hoge) zorgkosten maken, dan moet je wel voldoende buffer hebben om deze kosten tot je eigen risico bedrag zelf te kunnen dragen. 

Wil je je aanvullend verzekeren? Let dan goed op de dekking

Bovenop de basisverzekering kan je een aanvullende verzekering afsluiten. Een aanvullende verzekering sluit je bijvoorbeeld af voor fysiotherapie, de tandarts, zorg in het buitenland en alternatieve geneeswijzen. Verwacht je volgend jaar kosten te maken die niet in het basispakket vallen? Dan loont het zeker de moeite om naar de dekking van aanvullende verzekeringen te kijken.

Tip: korting op je zorgverzekering

Met een collectiviteitsregeling kan je korting krijgen op de premie voor jouw zorgverzekering. Deze korting krijg je omdat je met veel mensen samen een verzekering afsluit bij een bepaalde verzekeraar. Dit kan bijvoorbeeld worden aangeboden door je werkgever, je sportclub of een andere vereniging waar je lid van bent.

Zorgverzekering vergelijken

Voordat je gaat overstappen is het verstandig om zorgverzekeringen te vergelijken. Dit kan al binnen 1 minuut. 

Vergelijk je zorgverzekering
Mijn Finzie
Maak een gratis afspraak