Zelf energie opwekken met zonnepanelen? Dit moet je weten!

Dak met zonnepanelenWil je je woning verduurzamen? Dan kun je kiezen voor zonnepanelen. Met panelen op je dak kun je zelf energie opwekken. Maar hoe werken zonnepanelen precies? Welke zonnepanelen zijn er? En hoeveel panelen passen er op jouw dak? Je leest het allemaal in deze blog.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen die stroom geleiden als er licht op schijnt. De zon hoeft hier niet altijd voor te schijnen, want ook op een bewolkte dag ontstaat er elektrische stroom zodra er daglicht op het paneel valt. Deze elektrische stroom wordt gelijkstroom genoemd. Om de opgewekte stroom vervolgens in huis te kunnen gebruiken, moet de gelijkstroom worden omgezet in wisselstroom. Dit is het soort stroom dat je kunt gebruiken voor je elektrische apparaten.

Welke zonnepanelen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten zonnepanelen op de markt. Bij Finzie vinden we de kwaliteit en garantie van de panelen heel belangrijk. Daarom kun je via Finzie zonnepanelen aanschaffen van Sunpower en heb je keuze uit blauwe en zwarte panelen. De blauwe panelen hebben een zeer hoge opbrengstgarantie van 92% en een totaal vermogen van 425 wattpiek. De zwarte panelen hebben een opbrengstgarantie van 87,5% en een totaal vermogen van 375 wattpiek.

Wattpiek is het maximale vermogen van zonnepanelen en geeft aan hoeveel energie de panelen opwekken in de beste situatie. Wil je meer informatie over de zonnepanelen van Sunpower? Bekijk dan deze video.

Waarom een slimme meter?

Een slimme meter is handig, omdat de meter je een beter inzicht geeft in je energieverbruik. Zo kun je precies zien hoeveel energie je hebt opgewekt met je zonnepanelen en hoeveel energie je hebt verbruikt.

Hoe werkt de salderingsregeling?

Met de salderingsregeling kun je het teveel aan opgewekte stroom terugleveren aan je energieleverancier. De energie die je niet hebt gebruikt kun je vervolgens wegstrepen (salderen) tegen de energie die je hebt afgenomen. Vanaf 2023 verandert deze regeling en mag je steeds wat minder stroom wegstrepen. Meer hierover lees je in deze blog.

Hoe werkt de btw teruggave?

De btw die je hebt betaald over de aanschaf en de installatie van de zonnepanelen kun je terugvragen aan de Belastingdienst. Jouw financieel coach zorgt er voor dat de btw-aangifte van je zonnepanelen geregeld wordt. Een aangesloten belastingadviseur neemt vervolgens contact met je op om de aangifte in orde te maken.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Zonnepanelen hebben veel voordelen. Zo heb je er geen vergunning voor nodig, kun je flink besparen op je energierekening en ontvang je een vergoeding voor de stroom die je niet gebruikt. Ook krijgt je woning met zonnepanelen een beter energielabel en dat is gunstig als je je woning gaat verkopen. Hierdoor stijgt namelijk in de meeste gevallen de waarde van je woning. Als je zonnepanelen aanschaft via Finzie, dan zijn de panelen zelf ook duurzaam. De panelen van Sunpower worden namelijk gemaakt van duurzaam materiaal en de onderdelen zijn recyclebaar.

Is jouw dak geschikt?

Of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen hangt onder andere af van de ligging van je dak. Als het dak van je woning voor het grootste deel van de dag in de schaduw ligt, leveren de panelen minder stroom op. De meest optimale ligging voor zonnepanelen is een dak op het zuiden, maar een dak op het westen en oosten zorgen ook voor een hoge opbrengst. Meer over of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen lees je in deze blog.

Meer weten?

Wil je weten wat zonnepanelen in jouw situatie kunnen opleveren? En wil je weten hoeveel panelen er op jouw dak passen? Maak dan een afspraak met een financieel coach bij jou in de buurt en bespreek je mogelijkheden in een vrijblijvend gesprek. De financieel coaches van Finzie zijn gecertificeerd Adviseur Duurzaam Wonen en kunnen een gratis energierapport voor je maken.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak