Zijn zonnepanelen na 2023 nog interessant?

saldering zonnepanelen

Investeren in zonnepanelen kan interessant zijn. Ze wekken elektriciteit op, waardoor jij kan besparen op je energiekosten. Daarnaast kun je teveel opgewekte elektriciteit verkopen door gebruik te maken van de salderingsregeling. Maar wat houdt dit in en hoe lang kun je hier nog gebruik van maken?

De salderingsregeling voor zonnepanelen

Je zonnepanelen leveren waarschijnlijk meer op dan jij nodig hebt. Met de salderingsregeling lever jij dit teveel aan stroom terug aan het energienet. Vervolgens wordt aan het eind van het jaar jouw teruggeleverde stroom door de energieleverancier verrekend met de stroom die je wel afnam van het energienet. Zo betaal je jaarlijks minder stroom. 

Bijvoorbeeld: je neemt jaarlijks 2000 kWh af van het energienet, maar je zonnepanelen leveren 3000 kWh op. Aan het eind van het jaar verrekent de energieleverancier dan 1000 kWh met de energie die je op andere momenten hebt opgenomen. 

De salderingsregeling na 2023

De overheid heeft de salderingsregeling begin deze eeuw in leven geroepen om zonnepanelen aantrekkelijker te maken. Zonnepanelen zijn tegenwoordig echter stukken goedkoper dan vijftien jaar geleden en leveren steeds meer op. Daarnaast is de levensduur veel langer, met bijbehorende opbrengstgarantie. Daarom heeft de overheid besloten om de regeling vanaf 2023 stapsgewijs af te bouwen tot 2031. 

Vanaf 2023 wordt het deel van de door jou teruggeleverde stroom dat wordt verrekend met de stroom die je afneemt, steeds kleiner. In 2022 streep je dus nog 100% van de stroom die je zonnepanelen opleveren, weg. In 2031 is dit 0%. Hoe groot de stappen in de tussenliggende jaren zijn, is nog niet bekend. 

Zijn zonnepanelen na 2023 nog interessant?

Ook zonder salderingsregeling, blijven zonnepanelen een interessante investering. Zonnepanelen dalen de komende jaren waarschijnlijk alleen maar verder in prijs, terwijl de stroomprijs stijgt. Door je eigen stroom op te wekken, bespaar je dus direct op je energierekening. Er verandert daardoor weinig aan de terugverdientijd van zonnepanelen. Daarnaast verklein je er jouw ecologische voetafdruk mee.  

Meer weten? Meer besparen?

Wil je meer weten over het financieren van zonnepanelen en andere verduurzaming van je huis zoals isolatie of een warmtepomp? Jouw financieel coach van Finzie helpt je graag verder met een energieadvies rapport, een dakscan en natuurlijk met alle kennis over de financieringsmogelijkheden. 

Ben je – naast besparen op je energierekening – nieuwsgierig naar waar je eventueel nog meer op kunt besparen? Met het gratis Financieel Plan van onze samenwerkingspartner Knab kun je precies inzien hoeveel geld jij te besteden hebt. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Daarnaast ontvang je persoonlijke tips zodat je geen cent meer laat liggen.

Gastblog Judith Hof

Judith Hof werkt bij Knab en helpt jou graag om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak