Start met verduurzamen en bespaar op je maandlasten

Verduurzamen en certificering Adviseur Duurzaam WonenDe koude wintermaanden staan voor de deur, we zijn meer thuis en de verwarming gaat steeds vaker aan. Een goed moment om na te denken over de verduurzaming van je woning. Door je woning te verduurzamen kun je namelijk flink besparen op je energierekening. Alle financieel coaches van Finzie zijn gecertificeerd Adviseur Duurzaam Wonen en kunnen daarom goed adviseren over energiebesparende maatregelen.

Je woning beter isoleren

Als je wil besparen op je energierekening kan het verbeteren van de isolatie van je woning interessant zijn. Woningen met een bouwjaar voor 1992 zijn vaak matig tot slecht geïsoleerd, waardoor er veel kou door de vloer en muren binnenkomt. Om de temperatuur in huis dan toch aangenaam te houden, moet je vaak flink stoken. Het verbeteren van de spouwmuur- en/of vloerisolatie is dan een goede energiebesparende oplossing.

Duurzame energie

Is je woning goed geïsoleerd? Of wil je de verduurzaming van je woning grondiger aanpakken? Dan kun je kiezen voor duurzame energie door het plaatsen van zonnepanelen. Hiermee kun je eenvoudig zelf energie opwekken. Vroeger duurde het lang voordat je de kosten van de zonnepanelen had terugverdiend, maar tegenwoordig zijn zonnepanelen beter betaalbaar en van betere kwaliteit. Hierdoor verdien je de kosten sneller terug en ga je vanaf dag één besparen op je maandlasten.

Heb je een tussenwoning, hoekhuis of twee-onder-een-kapwoning? Dan passen er gemiddeld 10 zonnepanelen op je dak en kun je ongeveer 600 euro per jaar besparen. Op het dak van een vrijstaande woning kunnen gemiddeld 18 panelen en daarmee bespaar je ongeveer 1.100 euro per jaar.

Ook het installeren van een zonneboiler, warmtepomp, ventilatie met warmteterugwinning of een HR-ketel behoren tot de energiebesparende mogelijkheden. Als je nog dit jaar een zonneboiler of HR-ketel installeert, kun je hiervoor extra geld lenen. Na 2020 vallen deze maatregelen onder regulier onderhoud en kun je hier geen subsidie of lening meer voor aanvragen.

Wanneer is verduurzamen een goed moment?

De meeste mensen kiezen voor energiebesparende maatregelen als ze een nieuwe woning hebben gekocht of wanneer hun huidige woning toch al onderhoud nodig heeft. Maar het verduurzamen van een woning is altijd interessant. En zeker nu ons geadviseerd wordt om zoveel mogelijk thuis te blijven. Doordat je meer thuis bent verbruik je waarschijnlijk meer energie en dan is het wel zo prettig als je door energiebesparende maatregelen je energiekosten omlaag kunt brengen.

Waarom is verduurzamen interessant?

Het verduurzamen van je woning is natuurlijk een inverstering. Het kost je eerst geld voordat het je iets oplevert. Toch is het verduurzamen van je woning interessant. Je gaat namelijk direct besparen op je maandlasten en de kosten die je maakt voor de energiebesparende maatregelen, heb je hierdoor snel terugverdiend. Maar niet alleen het besparen op je energierekening is een voordeel van verduurzamen. Ook je wooncomfort wordt in de meeste gevallen vergroot, omdat er bijvoorbeeld minder koude lucht binnenkomt. Daarnaast krijgt je woning in de meeste gevallen een hoger energielabel en wordt je woning meer waard.

De meeste woningen in Nederland (28,54%) hebben een C als energielabel. Met zonnepanelen en goede spouwmuur-, dak- en vloerisolatie kun je je energielabel verhogen naar een A label. Op dit moment hebben 12,93% woningen in Nederland een A label (bron: RVO.nl).

De verduurzaming van je woning betalen

De kosten die je maakt voor de verduurzaming van je woning kun je op verschillende manieren financieren. Je kunt de energiebesparende maatregelen bijvoorbeeld betalen van je spaargeld of meefinancieren in je hypotheek. Maar er bestaan ook speciale leningen die je kunt afsluiten, zoals een energiebespaarlening en een duurzaamheidslening. Ook zijn er vanuit de Rijksoverheid, gemeenten en provincies verschillende subsidiemogelijkheden. Meer over het financieren van de energiebesparende maatregelen, lees je in deze blog.

Jouw financieel coach helpt je graag!

Ben je benieuwd welke energiebesparende maatregelen voor jouw woning interessant zijn? Alle financieel coaches van Finzie zijn gecertificeerd Adviseur Duurzaam Wonen en helpen je graag. Maak een afspraak met een financieel coach bij jou in de buurt en vraag een gratis energierapport aan.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak