Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

We vallen maar meteen met de deur in huis: niet ieder dak is geschikt voor zonnepanelen. Hoeveel ruimte er ook is, jouw dak moet wel genoeg zon krijgen om de zonnepanelen energie te laten opwekken. Hoe weet je of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Je leest het in deze blog.

Zonnepanelen op jouw dak

Wist je dat het aantal zonuren in Nederland gemiddeld 1525 uur per jaar is? Dat is nog best veel voor dat wispelturige weer hier. In Noord-Holland krijgen ze gemiddeld net iets meer zon, namelijk 1650 uren per jaar. En in De Achterhoek net iets minder: 1400 uur per jaar.

Om de zonnepanelen zo effectief mogelijk te laten zijn, is zoveel mogelijk zon het beste. Daarom werken zonnepanelen op het zuiden van jouw dak het beste, maar op het oosten en westen doen ze ook nog redelijk goed hun werk.

Zonnepanelen op een plat of schuin dak

Hoe de zonnepanelen worden neergelegd is afhankelijk van jouw dak. Op een schuin dak leg je ze anders neer dan op een plat dak. Op een plat dak hebben de zonnepanelen in de meeste gevallen een hellingshoek nodig om zoveel mogelijk zon te kunnen vangen. Een hoek van 35 graden is het meest ideaal, want dan vangen ze het meeste zonlicht. Ook op een schuin dak kunnen er aanpassingen gedaan worden, zodat de helling ongeveer 35 graden is.

Samen met je buren

Het kan mooier zijn om zonnepanelen samen met jouw buren aan te schaffen. Zeker als jullie in een rijtjeshuis wonen of een twee-onder-een-kapwoning hebben. Daarbij is de aanschaf van zonnepanelen soms ook goedkoper als je grotere aantallen koopt. Jullie kunnen de kosten voor de installatie dan delen.

Zonnepanelen op schaduwplekken

Zonnepanelen kunnen ook in de schaduw energie opwekken. Dit is wel afhankelijk van het soort zonnepaneel dat je koopt. De een is er beter in dan de ander. Het kan voor het geheel van jouw dak mooier zijn om ook op de schaduwplekken zonnepanelen te leggen. Als je dit doet is het slim om deze panelen een eigen micro-omvormer te geven, zodat je de opbrengst van je andere panelen niet verlaagt.

Zonnepanelen financieren

Wil jij zonnepanelen op jouw dak, maar heb je niet genoeg spaargeld om ze te kopen? Je kunt in veel gevallen een lening aangaan om zonnepanelen aan te schaffen. Ga eens langs bij jouw financieel coach. Hij of zij denkt graag met je mee over de opties. In veel gevallen kun je jouw hypotheek uitbreiden of kun je een extra lening aangaan voor de aanschaf van zonnepanelen. De eerste afspraak is sowieso gratis, dus ga gerust langs voor een kopje koffie.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak