Op 28 september van 7.00 tot 9.00 uur is de MijnFinzie omgeving tijdelijk offline voor onderhoud. Excuses voor het ongemak.
Melding sluiten

WOZ-waarde omhoog. Hypotheekrente omlaag?

WOZ-waarde hypotheekrente omlaag

Uiterlijk eind februari ontvang je van de gemeente waar je woont de WOZ-beschikking. Gaat de WOZ-waarde van jouw huis omhoog? Dan kun je mogelijk je hypotheekrente verlagen. Hoe dat werkt en of dit ook voor jou geldt? 

Waarom zou je hypotheekrente omlaag kunnen als je WOZ-waarde stijgt?

Hypotheekverstrekkers hebben verschillende risicoklassen voor je hypotheek. Afhankelijk van de hoogte van je hypotheek ten opzichte van de waarde van je woning, betaal je een rentetarief dat past bij een risicoklasse. Hoe lager je hypotheekschuld vergeleken met de waarde van je woning, hoe minder rente-opslag je betaalt.

Als nu de WOZ-waarde van je huis nu hoger is, kun je dus in een gunstigere risicoklasse vallen. Daardoor kan je rentetarief omlaag en daarmee je woonlasten!

Hoe zit dat bij een hypotheek met NHG? 

Heb jij een hypotheek met NHG? Dan geldt dit niet voor jou. Bij NHG zit er geen namelijk geen risico-opslag op je hypotheekrente. 

Heb je een (bank)spaarhypotheek?

Dan is er waarschijnlijk geen voordeel te halen. Bij een (bank)spaarhypotheek is de rente die je betaalt, gelijk aan de rente die wordt vergoed op het spaardeel. Een renteverlaging zorgt ervoor dat je maandelijkse inleg stijgt waardoor je per saldo geen lagere woonlasten krijgt. Bij een wat oudere levenhypotheek of beleggingshypotheek kan het wel weer interessant zijn, omdat daarbij geen koppeling met de hypotheekrente geldt.  

Hoe weet je of je een risico-opslag op je hypotheekrente hebt?

Grote kans dat je een risico-opslag hebt. Die kan oplopen tot zo’n 0,5% bovenop de basisrente. Is jouw hypotheek meer dan 50% van de waarde van je woning, dan betaal je meestal al een risico-opslag. Banken hebben allemaal een eigen indeling in risicoklassen. Wil je weten hoe dat bij jou zit? Neem dan contact op met je hypotheekverstrekker. Heb je een hypotheek via Finzie? Dan helpen wij je natuurlijk graag verder.

Moet je zelf actie ondernemen?

Ja, meestal wel. Tegenwoordig is het bij de meeste hypotheekverstrekkers automatisch geregeld als je aflost. Maar let op: bij een hogere WOZ-waarde is dat niet zo, hiervoor moet je zelf aan de bel trekken! Vraag na of je door je hogere WOZ-waarde in een nieuwe risicoklasse terecht komt. Je hypotheekverstrekker zal je vragen om een WOZ-beschikking of soms een taxatierapport. Je moet er dus wel nog wel wat voor doen. Tip: wacht hier niet te lang mee, want renteverlaging geldt niet met terugwerkende kracht.

Heb je de Finzie Best Uit Garantie? Dan checken wij dit automatisch voor je.

Heb je een hypotheek via Finzie met Best Uit Garantie? Dan checken wij jouw hypotheek dagelijks om te kijken of je kunt besparen. Hierbij kijken we ook naar je WOZ-waarde en je risicoklassen. We informeren je en natuurlijk helpen we je verder. Vraag jouw financieel coach om meer informatie. Lekker relaxed.

 

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak