Waar moet je op letten als je jouw volgende huis koopt?

Stel koopt volgende huisWoon je al een tijdje in je huidige woning? Dan is het misschien tijd voor de volgende stap en op zoek te gaan naar een nieuw huis. En net als bij het kopen van je eerste huis, komt er bij het kopen van je volgende huis flink wat bij kijken. In dit artikel zetten we voor je op een rij waar je op moet letten.

Je financiële situatie

Bereken eerst je maximale hypotheek, zodat je weet wat je budget is en wat je maximaal kan lenen. Check daarnaast ook wat de status is van je huidige hypotheek. Heb je die bijvoorbeeld al grotendeels afbetaald en daardoor overwaarde? Overweeg in dat geval om de overwaarde te gebruiken voor de aankoop van je nieuwe woning.

Het type woning

Zet voor jezelf op een rij wat voor type huis je wilt kopen en wat je eisen zijn. Je hebt tenslotte zo je redenen om te verhuizen. Wil je bijvoorbeeld een grotere tuin en meer slaapkamers? Of wil je juist minder woonoppervlak en een woning op de begane grond?

Tijdens het bezichtigen

Kijk goed rond en stel jezelf voor dat je al in het huis woont. Past het bij wat je zoekt? En heb je mogelijkheden om het aan te passen, als je dat wilt? Vraag bij de verkoper ook naar de reden van verkoop en de opleverdatum, dat is voor jou relevante informatie. Als je een aankoopmakelaar hebt meegenomen, kan hij of zij de technische en juridische vragen stellen.

Tijdens het onderhandelen

Organiseert de verkoper een inschrijving? Dan breng je direct jouw uiterste bod uit. Wees hierbij realistisch en houd rekening met eventuele extra kosten. Bijvoorbeeld als je wilt verbouwen.

Is er geen inschrijving? Bied dan niet direct je maximum, maar zorg dat je kan onderhandelen. Benoem hierbij ook je voorwaarden, bijvoorbeeld dat jouw eigen huis verkocht moet zijn voor de opleverdatum.

Hypotheek afsluiten

Heb je jouw huidige woning nog niet verkocht, maar wil je wel alvast een nieuw huis kopen? Dan kun je misschien een overbruggingshypotheek afsluiten om je nieuwe woning te kunnen bekostigen.

Daarnaast heb je voor je oude hypotheek natuurlijk bepaalde voorwaarden en een hypotheekrente vastgelegd. In sommige gevallen is het mogelijk om dit mee te nemen naar je nieuwe hypotheek. Bespreek deze opties met je hypotheekadviseur.

Bij de notaris

Nadat je hypotheekaanvraag is goedgekeurd, teken je de hypotheekofferte en hoef je alleen nog te wachten op de sleuteloverdracht bij de notaris. Hier tekenen jij en de verkoper de akte van levering. Ook teken jij hier de hypotheekakte. Vervolgens krijg je de sleutels en is het huis van jou. Dit proces herhaalt zich uiteraard als je jouw oude woning hebt verkocht.

Gastblog Judith Hof
Foto van Judith Hof
Judith Hof werkt bij Knab en helpt jou graag om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak