De taxatiewaarde van je huis is lager dan de koopprijs, wat nu?

Jonge man kijkt teleurgesteldEindelijk! Je bod is geaccepteerd en je kunt snel gaan regelen wat er te regelen valt. Bijvoorbeeld de taxatie. Maar dan komt al snel de aap uit de mouw: de taxatiewaarde ligt een stuk lager dan de koopprijs. Wat nu?

Waarom een taxatie?

Wanneer je een hypotheek aanvraagt, vraagt de geldverstrekker altijd een taxatie van het huis dat je wilt kopen. Waarom? Omdat ze op basis van een taxatie bepalen hoeveel geld ze jou willen uitlenen om deze woning te kopen. Het huis fungeert namelijk als onderpand voor je hypotheek.

En de koopprijs dan?

We leven in een tijd waarin overbieden eerder regel is dan uitzondering. Hierdoor komt het vaak voor dat mensen meer bieden voor een huis dan het huis volgens de taxatie waard is. Daarom gaat de geldverstrekker – om de hoogte van je hypotheek te berekenen – uit van de taxatiewaarde en niet van de koopprijs. Het verschil zul je moeten compenseren met eigen geld.

Hoezo heb je eigen geld nodig?

De hoogte van je hypotheek hangt toch af van je inkomen? Ja dat klopt, maar ook van de taxatiewaarde van het huis dat je wilt kopen. En sinds 2018 mag je maximale hypotheek niet meer zijn dan 100% van de woningwaarde. Ongeacht hoeveel geld je op basis van je inkomen zou kunnen lenen. Als je nu een huis wilt kopen, moet je altijd eigen geld inbrengen. Je betaalt namelijk ook bijkomende kosten en deze mag je niet meefinancieren.

Rekenvoorbeeld

Stel je koopt een huis met een koopsom van € 300.000. Uit de taxatie blijkt dat het huis € 280.000 waard is. Je kunt dan een maximale hypotheek krijgen van € 280.000. Om je bijkomende kosten van 6% van € 300.000 – oftewel € 16.800 – en het verschil tussen de koopsom en de taxatiewaarde te kunnen betalen, moet je dus € 16.800 + € 20.000 = € 36.800 aan eigen geld bijleggen.

Wat kun je doen bij een lagere taxatiewaarde?

Als je de financiering van je huis niet rondkrijgt, heb je een probleem. Je zult dan op een andere manier aan extra geld moeten komen, bijvoorbeeld via een lening bij een familielid. Je kunt ook proberen te onderhandelen met de verkoper, met als argument dat je anders de financiering niet rondkrijgt.

Doe goed geïnformeerd een bod

Wanneer je een bod uitbrengt op een huis, is het heel belangrijk om een goed beeld te hebben van de waarde van het huis. Een aankoopmakelaar kan je hierbij helpen. Als je overbiedt, zorg dan dat je zeker weet dat je een eventueel verschil tussen de koopprijs en de taxatiewaarde kunt opvangen met eigen geld.

Meer weten over de taxatie? Online bank Knab biedt je een gratis e-book over taxaties


 

ArthurGastblog van Arthur Buijs
Arthur is Content Marketeer bij Knab en schrijft voornamelijk over de onderwerpen sparen, beleggen en vermogensopbouw. Hij helpt anderen graag om het maximale uit hun geld te halen.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak