Wat doet een aankoopmakelaar?

aankoopmakelaar met kopersAls je je eerste huis gaat kopen, doe je een grote investering. Tijdens het aankoopproces komt er een veel op je af. Het is dan prettig om hulp te krijgen van een professional die je begeleidt tijdens dit proces. Zo’n professional is een aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar is op de hoogte van de ontwikkelingen in de woningmarkt en kan je helpen bij het vinden en kopen van een huis. 

Waarom een aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar is handig als je op zoek bent naar een specifieke woning of wanneer je je eerste huis wil kopen. Aankoopmakelaars zijn op de hoogte van de ontwikkelingen op de huizenmarkt en weten vaak ook als eerste welke woningen in de verkoop komen. Door een makelaar in arm te nemen, kun jij dus snel reageren als er een geschikte woning te koop komt. Een aankoopmakelaar heeft veel kennis en ervaring en een objectieve mening. Hierdoor kan de makelaar je goed adviseren bij het kopen van een huis.

De makelaar adviseert je over de waarde van een huis en kan zelfs de onderhandeling voor je verzorgen. Dit scheelt jou een hoop regelwerk! 

Waarom geen aankoopmakelaar?

Een aankoopmakelaar kost geld. Dit geld heb je misschien hard nodig om je eerste hypotheek rond te krijgen. Vaak heb je zelf ook geen direct contact met de verkopende partij. De aankoopmakelaar regelt het onderhandelingstraject, waardoor je er op moet vertrouwen dat hij dit goed doet. 

Ook zijn niet alle aankoopmakelaars echt onafhankelijk. Zoek vooraf goed uit hoe het zit met een eventuele aankoopprijs vergoeding. Het kan namelijk zo zijn dat de makelaar een bepaald percentage op de definitieve aankoopprijs vraagt.

Wat zijn de kosten?

De kosten verschillen per aankoopmakelaar, hier is geen vast tarief voor. Bij het kiezen van een aankoopmakelaar is het belangrijk om uit te zoeken hoe de prijs bepaald wordt. Vaak vraagt een makelaar een vergoeding in de vorm van een vast bedrag, maar het kan ook zijn dat de makelaar werkt met een percentage vergoeding van de aankoopprijs. In dit laatste geval betaal je bij een hogere aankoopprijs dus meer courtage. Het is slim om bij verschillende aankoopmakelaars een offerte op te vragen en te vergelijken.

Wel of geen aankoopmakelaar?

Natuurlijk kun je prima een huis kopen zonder aankoopmakelaar en dit scheelt je een hoop geld. Daarentegen moet je wel alles zelf regelen en uitzoeken. Het inschakelen van een makelaar is slim als je bijvoorbeeld een ouder huis op het oog hebt. De makelaar kijkt dan onder andere naar de waarde van de woning, het onderhoud van de woning en de eventuele gebreken en geeft jou advies voor een bod. Zo weet je zeker dat je niet teveel biedt. Daarnaast voldoe je hiermee ook direct aan de onderzoeksplicht bij het bezichtigen. Een aankoopmakelaar kan ook handig zijn als je een paar keer net overboden bent bij het huis van je dromen. De makelaar kent de markt en weet vaak al wat er binnenkort te koop komt te staan.

Wij helpen je graag

Ben je op zoek naar een aankoopmakelaar? De meeste financieel coaches van Finzie werken samen met makelaars uit de regio en kennen de makelaars in de buurt. Vraag een financieel coach bij jou in de buurt naar advies en laat je doorverwijzen!

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak