Hoeveel moet je overbieden op je droomhuis?

Ben je op huizenjacht? En is het je gelukt om een bezichtiging in te plannen? Dan moet je tegenwoordig in veel gevallen flink overbieden om überhaupt kans te maken op een huis. Maar hoeveel boven de vraagprijs overbieden is dan verantwoord? En tot hoe ver kun je gaan?

Jong stel bezichtigd een huis en is enthousiast.

 

Kopen op inschrijving

Het is in deze tijd niet makkelijk om een huis te kopen. Er staan maar weinig huizen te koop en als er dan een huis te koop komt, zijn de bezichtigingsdagen binnen de kortste keren volgeboekt en is overbieden de nieuwe norm. Je moet er dus snel bij zijn en direct reageren als je een interessante woning voorbij ziet komen. Is het je gelukt om een bezichtiging in te plannen? En ben je enthousiast? Dan ben je waarschijnlijk niet de enige.

Om alle gegadigden een eerlijke kans te bieden, worden veel woningen tegenwoordig verkocht op inschrijving. Je kunt dan bij interesse voor de gestelde deadline een eindbod uitbrengen. Dit bod bestaat uit een bedrag en de gewenste (ontbindende) voorwaarden, zoals de opleverdatum en de voorbehoud van financiering.

Hoeveel overbieden?

Om je eindbod te bepalen is het slim om vooraf een hypotheek berekening te maken. Zo weet je wat je maximaal kunt lenen en kun je bepalen hoeveel je kunt en wil overbieden. Wil je meer zekerheid en je onderhandelingspositie sterker maken? Dan kun je ook alvast een vrijblijvende afspraak inplannen met een financieel coach van Finzie.

Er zijn verder geen harde richtlijnen voor een goed eindbod of voor garanties op succes, maar aan overbieden ontkom je in deze krappe huismarkt helaas bijna niet. Hoeveel je moet overbieden is afhankelijk van meerdere factoren zoals de regio, de wijk, het type huis en de populariteit van het huis. Hieronder zie je hoeveel er de afgelopen tijd gemiddeld is overboden op woningen in Nederland. Selecteer de prijsrange waarin je op huizenjacht bent.

Tips voor verantwoord overbieden

Hieronder hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet om te bepalen hoeveel je kunt overbieden.

Tip 1: Bereid je goed voor

Bereken vooraf hoeveel je maximaal kunt lenen of maak een afspraak met een financieel coach. Een financieel coach kan je helpen met deze berekening en sparren  over de haalbaarheid van een eventueel bod op een woning. Bepaal voor jezelf hoeveel je per maand kwijt wil zijn aan hypotheeklasten en overige woonlasten en bepaal aan de hand daarvan óf en hoeveel je verantwoord wil overbieden.

Tip 2: Houd rekening met de woningwaarde

Voor je hypotheek kun je maximaal 100% van de getaxeerde woningwaarde lenen. De getaxeerde waarde van de woning is leidend voor de financiering. Het bedrag dat je boven de vraagprijs biedt, moet je dus veelal geheel uit eigen geld betalen. Dit kan bijvoorbeeld met spaargeld of eventuele overwaarde dat vrijkomt bij het verkopen van je huidige eigen woning.

Tip 3: Houd spaargeld achter de hand

Het is slim om spaargeld achter de hand te houden voor bijkomende kosten zoals een verbouwing en eventuele tegenvallers. Zet daarom nooit je maximale budget aan eigen geld in bij overbieden.

Tip 4: Denk ook aan later

Houd bij het bepalen van je bieding ook rekening met je toekomstplannen. Wil je in de toekomst bijvoorbeeld minder werken? Dan wijzigt je inkomen en dit heeft invloed op de maandlasten die je kunt dragen. Daarnaast wordt het risico op een restschuld groter bij overbieden; je biedt immers meer dan het huis normaal waard is

Tip 5: Schakel een aankoopmakelaar in

Wil je je kansen vergroten? Dan kun je een aankoopmakelaar in de arm nemen. Een aankoopmakelaar kan je goed adviseren over het doen van een passend bod. Makelaars kennen de markt en beschikken over informatie die je als koper niet hebt. Hierdoor verklein je de kans dat je teveel overbiedt.

Tot slot: Laat je niet gek maken!

Is het na een aantal pogingen nog niet gelukt? Laat je dan niet gek maken en ga niet ineens veel meer overbieden dan verantwoord is. Bewaak je grenzen! 

Meer weten?

Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw financiële situatie? Maak een afspraak met een financieel coach bij jou in de buurt en laat je adviseren.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak