Sneeuw en je autoverzekering: dit moet je weten!

Sneeuw en je autoverzekeringOp deze koude winterdagen met veel sneeuw zijn er meer verkeersongevallen en daardoor ook meer schadeclaims. Maar wat dekt je autoverzekering eigenlijk bij schade door winters weer? Je leest het in deze blog.

Schade door een botsing

Oeps… je bent door gladheid tegen een andere auto gebotst. Welke schade nu gedekt wordt, is afhankelijk van de dekking van je autoverzekering. Schade die je veroorzaakt bij een ander, wordt vergoed door de WA-autoverzekering. Deze is verplicht. De schade aan je eigen auto wordt alleen vergoed als je een autoverzekering met volledig cascodekking hebt. Botst iemand tegen jouw auto? Dan wordt de schade vergoedt vanuit de WA-verzekering van de bestuurder die dat heeft gedaan.

Je kunt door gladheid ook zelf de macht over het stuur verliezen en hierdoor tegen een boom of lantaarnpaal botsen. Dit noem je een eenzijdig ongeluk. Ook in dit geval kun je de schade claimen als je een verzekering met volledig cascodekking hebt.

Het nadeel van het claimen van schade is dat dit ten koste gaat van je schadevrije jaren en je no-claimkorting. In sommige gevallen is het daarom voordeliger om schade zelf te betalen. Check dit dus goed voordat je een claim indient.

Schade door een sneeuwbal

Heb je schade doordat iemand een sneeuwbal tegen je auto heeft gegooid? Dan wordt deze schade alleen vergoed bij een volledig cascoverzekering. Ook in deze situatie geldt dat je na een schadeclaim je schadevrije jaren en no-claimkorting kwijtraakt. Weet je wie de sneeuwbal heeft gegooid? Dan kun je diegene mogelijk aansprakelijk stellen voor de schade.

De weg op bij gevaarlijk weer

Wanneer het echt heel slecht weer is, geeft het KNMI een waarschuwingscode af per provincie. Geldt code rood voor jouw provincie? Dan kan het gevaarlijk zijn op de weg door bijvoorbeeld windstoten of gladheid. Je mag dan wel de weg op en de dekking van je autopolis blijft ook bij code rood gewoon gelden, maar let wel extra goed op en vraag jezelf af of het verstandig is om de weg op te gaan.

Hoe zit het met winterbanden?

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht en dit heeft ook geen invloed op je aansprakelijkheid als je schade veroorzaakt. Dit ligt anders in de landen om ons heen.

Vragen over je autoverzekering?

Heb je vragen over je autoverzekering? Stel je vragen dan aan je financieel coach van Finzie bij jou in de buurt.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak