Welke verzekeringen zijn verplicht?

Welke verzekering zijn verplicht?Iedereen heeft te maken met verplichte verzekeringen. Sommige zijn wettelijk verplicht, zoals een basis zorgverzekering en een WA-verzekering om met een voertuig de weg op te mogen. Andere verzekeringen zijn weer verplicht bij een hypotheek of het kopen van een huis. We zetten ze voor je op een rij. 

Woonverzekeringen

Koop je een huis? Dan is een opstalverzekering verplicht als je een hypotheek afsluit. Daarnaast kun je vrijwillig een inboedelverzekering afsluiten. 

Opstalverzekering verplicht
De opstalverzekering dekt de schade aan de woning zelf, zoals schade aan een muur door bijvoorbeeld brand, storm of inbraak. De hypotheek blijft ook na een brand doorlopen. Voor de hypotheekverstrekker is het daarom heel belangrijk dat het huis weer opgebouwd wordt. Bij de opstalverzekering krijg je de herbouwwaarde vergoed. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om het huis weer opnieuw te kunnen bouwen. Om de herbouwwaarde te bepalen wordt er bij het afsluiten van een opstalverzekering een herbouwwaardemeter ingevuld. Controleer deze altijd goed.

Inboedelverzekering niet verplicht, wel verstandig
De inboedelverzekering dekt de schade aan de losse spullen in huis, zoals schade aan meubels door bijvoorbeeld brand of diefstal. Deze verzekering is niet verplicht maar wel verstandig. De premie is vaak relatief laag en de spullen in je huis zijn veel waard. Dus slim om te verzekeren.

Aansprakelijkheidsverzekering (AVP)

Een aansprakelijkheidsverzekering valt niet onder de verplichte verzekeringen, maar toch hebben veel Nederlanders deze verzekering. De aansprakelijkheidsverzekering dekt namelijk schade die je aan andermans eigendommen hebt veroorzaakt. Ook schade die wordt veroorzaakt door je kinderen valt vaak onder deze dekking en bij een aantal verzekeraars wordt ook de schade die door huisdieren wordt veroorzaakt vergoed. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kind die zijn fietsje tegen een geparkeerde auto laat vallen. Ook de dure vaas die je omstoot bij kennissen valt vaak onder deze dekking.

Andere verzekeringen

Er zijn veel verzekeringen die je kunt afsluiten. Een aantal veel voorkomende, niet verplichte verzekeringen zijn:

  • Rechtsbijstandverzekering
  • Reisverzekering
  • Annuleringsverzekering
  • Caravanverzekering
  • Fietsverzekering
  • Ongevallenverzekering

 

Twijfel je over het afsluiten van deze verzekeringen? Bedenk dan welk risico je loopt en hoe hoog de kosten kunnen zijn als je hier niet voor verzekerd bent. En laat je hierover adviseren door verzekeringexperts.

Verzekeringsadvies op maat

Vind jij al die verzekeringen een hoop gedoe en/of heb je weinig tijd of zin om je te verdiepen in alle verschillende polisvoorwaarden? Maar wil je wel de best passende verzekeringen afsluiten? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Bel ons op werkdagen tussen 8.30 en 18.00 uur op 088 – 766 38 38 of mail naar serviceteam.verzekeren@finzie.nl.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak