Bij Finzie kun je nog steeds terecht voor veilig hypotheekadvies. Bekijk hier onze maatregelen rondom het coronavirus
Melding sluiten

Profiteer nu nog van de lage rente!

Profiteer nu nog van de lage rente!De hypotheekrente is al een lange tijd historisch laag, maar voor het eerst in jaren stijgt de rente bij veel hypotheekverstrekkers. Dit is dus hét moment om je hypotheek over te sluiten of toch dat droomhuis te kopen. In deze blog lees je hier meer over.

Een stijging van de hypotheekrente

Voor het eerst in jaren zien we dat de hypotheekrente sprongen omhoog maakt. Voorheen werd er veelal gekozen voor kleine stapjes van 0,03 of 0,05 procent, maar sinds afgelopen week stijgt het rentepercentage tot 0,3 procent. Om nu nog te profiteren van de lage rentestanden en er zeker van te zijn dat je de komende jaren goed zit, is het nu de tijd om je hypotheek over te sluiten

Waarom stijgt de rente?

We zien een lichte stijging van de hypotheekrente als gevolg van de financiële onrust op de markt door de Coronacrisis. Zolang er financiële onrust is, is de kans reëel dat de rente enigszins blijft stijgen. Deze stijging zal niet groot zijn. Ook de flinke toename van hypotheekaanvragen heeft invloed op de rentestijging. Dankzij de vraag en de concurrentie onderling bij banken zal de hypotheekrente naar verwachting niet veel stijgen. Een stijging leidt namelijk tot een daling van het aantal aanvragen. Daarnaast helpen de stimuleringsmaatregelen van de overheid en de Europese Centrale Bank om de rente laag te houden. 

Waarom oversluiten?

Oversluiten is voordelig als de huidige rente lager is dan jouw hypotheekrente. Maar ook als de waarde van je woning hoger is dan de openstaande hypotheekschuld, kan oversluiten voordelig zijn. In de meeste gevallen levert oversluiten voordelen op, zoals lagere maandlasten. Ben je benieuwd of oversluiten in jouw situatie voordelig is? Maak dan alvast een indicatieve berekening.

Is de rekensom gunstig en wil je nog meer besparen op je maandlasten? Dan kun je je huis ook direct verduurzamen met bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp. Een financieel coach van Finzie kan een energieadvies rapport maken waarin staat welke energiebesparende mogelijkheden er zijn voor jouw huis. 

Hoe werkt oversluiten?

Als je ervoor kiest om je hypotheek over te sluiten, los je je huidige hypotheek af met het geld van je nieuwe hypotheek. Dit kan door je hypotheek binnen dezelfde bank over te sluiten of door je hypotheek bij een andere geldverstrekker af te sluiten. Naar een andere bank oversluiten is interessant als je je hypotheek ook wil afsluiten tegen beter passende voorwaarden. 

Houdt bij het oversluiten van je hypotheek wel rekening met kosten zoals taxatie-, advies- en notariskosten. Ook het afkopen van een rentevergoeding kan van toepassing zijn. Als deze kosten hoog zijn dan kan het soms beter zijn om niet over te sluiten. Een financieel coach kan je hier alles over vertellen.

Maak een afspraak!

Ben je benieuwd of oversluiten in jouw situatie voordelig is en wat jouw maandlasten worden? Of wil je de mogelijkheden van energiebesparende maatregelen bespreken? Een financieel coach van Finzie helpt je graag. Maak een vrijblijvende afspraak met een coach bij jou in de buurt en bespreek je mogelijkheden in een (online) hypotheekgesprek.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak