Private lease regeling per 1 april: dit moet je weten

Private leaseHeb je een private leasecontract voor een auto en wil je binnenkort een hypotheek afsluiten? Houd dan rekening met de gevolgen van de nieuwe regelgeving die op 1 april 2022 is ingegaan. Vanaf die datum wordt namelijk de volledige waarde van je private leasecontract geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie en dat heeft weer invloed op je maximale leenbedrag.

Wat houdt de nieuwe regelgeving in?

Als je een private leasecontract hebt, werd tot 1 april 2022 een deel (65%) van de totale waarde van je leasecontract geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit percentage is per 1 april 2022 gewijzigd in 100%. Vanaf nu wordt dus de volledige waarde van je private leasecontract geregistreerd bij het BKR. Met de volledige waarde bedoelen we het bedrag dat je per maand betaalt x de looptijd van je contract.

Wat betekent dit voor je hypotheek?

In veel gevallen betekent de nieuwe private lease regelgeving dat je minder kan lenen voor de aankoop van een huis. Bij de aanvraag van een hypotheek kijken geldverstrekkers namelijk naar je financiële verplichtingen in het BKR. Over de geregistreerde bedragen houden geldverstrekkers 2% in op je maximale woonlast. Hoe meer financiële verplichtingen je hebt, hoe meer er wordt ingehouden op je maximale woonlast en hoe minder je dus kan lenen.

Bekijk het rekenvoorbeeld in deze blog.

Heb je al een hypotheek?

Heb je vóór 31 maart 2022 een bindende hypotheekofferte ontvangen? Dan geldt de nieuwe regelgeving niet voor jou. Wil je na de aankoop van een woning een auto leasen? Dan heeft het leasecontract geen invloed op je lopende hypotheek.

Benieuwd naar je mogelijkheden?

Heb je nu een private lease auto en wil je een hypotheek afsluiten voor de aankoop van een woning? Een financieel coach van Finzie helpt je graag. Maak een afspraak voor een vrijblijvend eerste gesprek en bespreek je mogelijkheden.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak