Private lease en je hypotheek: dit moet je weten!

Private lease en hypotheekBen je van plan om in 2022 een hypotheek af te sluiten? En heb je een private lease auto? Dan is het goed om rekening te houden met de veranderingen rondom een private leasecontract en een maximale hypotheek.

BKR-registratie en je hypotheek

Alle financiële verplichtingen boven de € 250,- en met een looptijd langer dan een maand worden geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Wanneer je een hypotheek aanvraagt, kijkt de geldverstrekker of je in het BKR financiële verplichtingen hebt. Heb je financiële verplichtingen? Dan houden geldverstrekkers 2% van de geregistreerde bedragen in op je maximale woonlast en dat heeft invloed op je maximale hypotheek.

Kortom: hoe meer financiële verplichtingen je hebt, hoe meer er wordt ingehouden op je maximale woonlast en hoe minder je kan lenen.

Hypotheek afsluiten met private leasecontract

Ook het contract van een private lease auto wordt BKR-geregistreerd. Op dit moment wordt nog 65% van de totale waarde (maandbedrag x de looptijd van het contract) van het leasecontract geregistreerd. De overige 35% van het leasecontract wordt gezien als servicekosten en wordt dus niet geregistreerd.

Per 1 april 2022 verandert dit en wordt de volledige waarde van het leasecontract (100%) geregistreerd en dat heeft direct invloed op je maximale hypotheek. Hierdoor wordt er bij een hypotheekberekening automatisch afgetrokken van je maximale woonlast en dat heeft grote impact op het bedrag dat je maximaal mag lenen.

Maar voordat deze regel in gaat, verandert er vanaf 1 januari 2022 ook al wat. Standaard houden geldverstrekkers 2% van het geregistreerde krediet in op je woonlast, maar in de eerste drie maanden van 2022 rekenen zij tijdelijk met het bedrag dat je daadwerkelijk per maand betaalt aan je private lease auto.

Rekenvoorbeeld: private lease en maximale hypotheek

Jeroen en Lisa willen samen een huis kopen. Per jaar verdient Jeroen € 42.500,- en Lisa € 25.000,-. Jeroen heeft een private lease auto en hiervoor betaalt hij maandelijks € 400,-.

Op basis van beide inkomens kunnen Jeroen en Lisa samen een maximaal hypotheekbedrag van € 353.000,- lenen met een rente van 1,28% voor 20 jaar vast. Maar door de private lease auto van Jeroen wordt het maximaal te lenen bedrag helaas een stuk lager. Hieronder hebben we de maximale hypotheek per situatie op een rijtje gezet:

  • In de huidige situatie met een BKR registratie van 65% kunnen Jeroen en Lisa samen maximaal € 278.250,- lenen
  • Vanaf 1 januari 2022 kunnen Jeroen en Lisa op basis van de werkelijke lasten toets maximaal € 269.850,- lenen
  • Vanaf 1 april 2022 staat 100% van de waarde van het leasecontract geregistreerd bij het BKR en kunnen zij samen nog een bedrag van maximaal € 225.000,- lenen.

Zoals je in het rekenvoorbeeld kan zien, gaat de maximale hypotheek van Jeroen en Lisa vanaf komend jaar fors omlaag. Onderschat private lease dus niet en bedenk voordat je een contract afsluit goed wat de financiële consequenties zijn.

Meer weten?

Heb jij een private lease auto en wil je komend jaar een hypotheek afsluiten? De financieel coaches van Finzie kijken graag naar de mogelijkheden op basis van jouw persoonlijke situatie.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak