Met deze tips houd je aan het eind van de maand geld over

Vrouw spaart het geld dat zij over heeft gehouden aan het einde van de maand. Loop jij aan het einde van de maand standaard met een lege betaalrekening rond? En ben je het zat om de dagen af te tellen totdat je geld wordt gestort? Begrijpelijk! Met deze tips van Knab bespaar je op je uitgaven en houd je misschien zelfs geld over aan het eind van de maand.

1. Houd bij wat erin en eruit gaat

Stap één ligt voor de hand, maar is daarom niet minder belangrijk: het bijhouden van je financiën. De meeste mensen weten niet precies wat er binnenkomt en waar ze hun geld aan uitgeven. En dat leidt vaak tot onnodige uitgaven.

Houd voor een bepaalde periode je uitgaven bij en verdeel ze in verschillende categorieën. Vergeet daarbij niet de uitgaven die je één keer per jaar of per kwartaal doet. Zo zie je in een oogopslag wat de uitschieters zijn en waarop je kunt besparen.

Tip: Bij sommige banken – zoals bij Knab – kun je bij je pakket meerdere betaalrekeningen en zoveel spaarrekeningen openen als je wil. Handig om je geld in te delen in verschillende potjes.

2. Bepaal je budget

Het helpt soms als je van tevoren weet wat je kan en mag uitgeven in een bepaalde periode. Maak daarom – nadat je meer overzicht hebt – een budget voor een gemiddelde maand. Dat maakt het makkelijker om je er ook echt aan te houden.

Voor sommige mensen werkt het om het budget alvast te pinnen. Wanneer je je geld in handen hebt, weet je namelijk precies wanneer het einde in zicht is.

3. Bespaar op je vaste lasten

Heb jij je uitgaven op een rijtje en heb je ook al een budget bepaald? Dan kunnen we aan de slag. Laten we het meteen goed doen en beginnen bij de grootste (terugkerende) kostenpost: je vaste lasten. Hier valt de meeste winst te behalen. Op deze kosten kun je vaak meer besparen dan je denkt:

(Telefoon)abonnementen

Maak jij elke maand je bundel op of niet? Het kan soms veel schelen om deze te verlagen. Enne, misschien is het toch de hoogste tijd om je abonnement voor de sportschool op te zeggen?

Energiekosten

Trek wat vaker een warme trui aan en kijk eens of overstappen in jouw geval loont. Je hebt daar handige vergelijkingssites voor.

Televisie en internet

Heb je al die zenders nodig of is het basispakket genoeg? Check ook eens of je ergens anders een betere aanbieding krijgt, want ook hier geldt dat overstappen soms voordelig kan zijn.

Verzekeringen

Aan het eind van elk jaar mag je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Check of deze nog aan je eisen voldoet en of het ergens anders goedkoper kan

4. Tot slot: Spaar, spaar en spaar

Sparen blijft belangrijk. Het Nibud adviseert om elke maand 10% van je inkomen apart te zetten op een spaarrekening. Zo bouw je een mooie buffer op voor onverwachte uitgaven.

Natuurlijk is 10% van het inkomen niet voor iedereen haalbaar. Zeker niet als je aan het eind van de maand amper geld overhoudt. Spaar in ieder geval zoveel je kunt missen, zodat je later een extraatje hebt. Alle kleine beetjes helpen!


 

Arlette

Gastblog van Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer bij Knab en schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak