Jouw maximale hypotheek en de waarde van jouw huis

 

Stel achter laptop met kop koffie

Woon je al een tijdje in een heel fijn huis, maar wil je groter of juist kleiner wonen? Of heb je een nieuwe baan gekregen en wil je dichter bij je werk gaan wonen? Wat de reden voor jouw verhuizing ook is, als je gaat kopen is het handig om te weten wat jouw maximale hypotheek is. En of de waarde van jouw huidige huis nog invloed heeft op jouw maximale hypotheek. Je leest het in deze blog.

Wat is jouw maximale hypotheek?

Jouw maximale hypotheek is het maximale bedrag dat jij kunt lenen bij de bank voor het kopen van een woning. Dat is afhankelijk van onder andere jouw inkomen. Daarbij is dit bedrag maximaal 100% van de woningwaarde. Wil je nu meteen weten wat jouw maximale hypotheek is? Je kunt jouw maximale hypotheek hier berekenen. Wil je een uitgebreide hypotheek berekening waarbij je ook ziet wat jouw maandlasten worden en of eigen geld nog invloed heeft? Maak dan gratis een uitgebreide berekening en ontvang het rapport direct in jouw mail.

Wat is de invloed van de waarde van jouw huidige huis op jouw maximale hypotheek?

In principe heeft de waarde van jouw huidige huis geen invloed op jouw maximale hypotheek. Al zorgt een overwaarde er wel voor dat jij meer te besteden hebt wanneer je een nieuw huis gaat kopen. Heb je veel overwaarde en steek je die binnen 3 jaar in jouw nieuwe huis? Dan kun je voor deze periode nog aanspraak maken op hypotheekrenteaftrek. Je kunt de overwaarde natuurlijk ook voor andere zaken gebruiken, maar dan heb je voor dat deel geen recht meer op de hypotheekrenteaftrek.

Wat is de invloed van de rentestand op jouw maximale hypotheek?

Wat wel van invloed is op jouw maximale hypotheek is de rentestand. Hoe lager de rente, hoe hoger jouw maximale hypotheek is. Hoe hoger de maandlasten van jouw hypotheekrente, hoe minder er overblijft voor het betalen van de aflossing van jouw hypotheek. Bij een lage rentestand zoals nu, kun je dus meer geld lenen.

Hogere maximale hypotheek als je jouw huis verduurzaamt

Oude huizen zijn vaak mooi en karakteristiek, maar meestal niet zo energiezuinig. Heb je een oud huis gekocht? Dan is de kans groot dat je het moet verduurzamen om een hoge energierekening te voorkomen. In veel gevallen kun je die verduurzaming meefinancieren met je hypotheek. Hoeveel je kunt meefinancieren is afhankelijk van  wat jouw financiële situatie is. Laat een financieel coach dit voor jou uitzoeken, zodat je het maximale uit jouw hypotheek haalt!

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak