In 2021 een hypotheek afsluiten? Dit moet je weten!

Man bekijkt de wijzigingen voor 2021Ben je van plan volgend jaar je eerste of volgende woning te kopen? En heb je daar een hypotheek voor nodig? Houd dan rekening met een aantal belangrijke wijzigingen. In deze blog lees je de vier belangrijkste wijzigingen op hypotheekgebied in 2021.

1. Verhoging NHG-grens

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft je de zekerheid dat je hypotheek wordt terugbetaald als het jou niet meer lukt, bijvoorbeeld omdat je geen werk meer hebt of omdat je arbeidsongeschikt bent geraakt. In 2020 kun je een hypotheek met NHG afsluiten voor een totale hypotheeksom van maximaal € 310.000,- euro. In 2021 wordt de kostengrens verhoogd naar € 325.000,-.

Wil je je nieuwe woning verduurzamen en de energiebesparende maatregelen meefinancieren in je hypotheek? Dan kun je in 2021 zelfs een hypotheek met NHG afsluiten tot € 344.500,-.

2. Tweede inkomen telt zwaarder mee

Vanaf 1 januari 2021 telt het laagste inkomen zwaarder (90%, is nu nog 80%) mee in een maximale hypotheekberekening. Hierdoor kunnen tweeverdieners volgend jaar meer geld lenen om een huis te kopen.

3. Studieschuld telt minder zwaar mee

Heb je een studieschuld en wil je in 2021 een woning kopen? Goed nieuws! Vanaf volgend jaar weegt je studieschuld namelijk minder zwaar mee. Hierdoor kun je waarschijnlijk een hogere hypotheek afsluiten. Vanaf 1 januari 2021 wordt de wegingsfactor van een studieschuld bij een maximale hypotheekberekening afhankelijk van de gemiddelde rente over de laatste vijf jaar. Nu wordt er nog gerekend met een vast rentepercentage over het startbedrag van je studieschuld.

4. Vrijstelling overdrachtsbelasting

Op Prinsjesdag 2020 heeft het kabinet al bekend gemaakt dat starters en jonge doorstromers vanaf 1 januari 2021 vrijstelling krijgen voor het betalen van overdrachtsbelasting. Hierdoor krijgen starters en doorstromers tussen de 18 en 35 jaar een betere kans op de woningmarkt. Meer over de vrijstelling lees je in deze blog.

Meer weten?

Heb je vragen over de wijzigingen voor 2021? Of ben je benieuwd wat de wijzigingen voor jou betekenen? Jouw financieel coach helpt je graag! Maak een afspraak voor een vrijblijvend eerste gesprek met een financieel coach bij jou in de buurt.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak