Hoe zit het nu met: de statussen op Funda?

Stel is op huizenjachtAls je op huizenjacht bent, heb je statussen als ‘onder bod’ en ‘verkocht onder voorbehoud’ vast al eens voorbij zien komen op Funda. Maar wat betekenen deze verschillende statussen eigenlijk? Wij leggen het hieronder aan je uit!

Onder bod en onder optie

Ben je je droomhuis tegengekomen op Funda, maar heeft het huis de status ‘onder bod’? Dan betekent dit dat er een serieuze gegadigde is. In deze situatie is de potentiële koper meestal al in onderhandeling met de verkopende partij, maar de koop is dan nog niet definitief.

Een huis met de status ‘onder bod’ mag je nog bezichtigen en je kunt zelfs een bod uitbrengen. Is jouw bod hoger dan die van de gegadigde? Dan kan de verkopende partij ervoor kiezen om de onderhandeling met de gegadigde voor jou te stoppen. Komen jullie er samen uit en tekenen jullie beide de koopakte? Dan kan er niemand meer tussenkomen en is de koop definitief.

Onder optie

De status ‘onder optie’ is net weer anders dan de status ‘onder bod’. Je ziet deze status meestal bij nieuwbouwhuizen en huurwoningen. De geïnteresseerden hebben tijdens de periode dat het huis de status ‘onder optie’ heeft de tijd om de koop of huur rond te krijgen.

Verkocht onder voorbehoud

Kom je een mooi huis tegen, maar heeft het de status ‘verkocht onder voorbehoud’? Dan betekent dit dat het huis in principe al verkocht is. De koopovereenkomst is dan getekend en de drie dagen bedenktijd van de koper zijn verstreken. De status wordt door de makelaar gewijzigd in ‘verkocht’ als alle voorbehouden voorbij zijn. De koop is dan definitief.

Je kunt geen bezichtiging inplannen of bieden op een huis met de status ‘verkocht onder voorbehoud’. Je interesse tonen kan natuurlijk wel. Als de koop niet rond komt, kan het zijn dat het huis terug in de verkoop gaat, maar die kans is klein.

Benieuwd naar je financiële mogelijkheden?

Ben je op huizenjacht en ben je benieuwd hoeveel je kunt lenen voor de hypotheek van je droomhuis? Maak dan hier een hypotheekberekening.

Lees ook eens deze blog met 5 tips voor een efficiënte huizenjacht.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak