5 tips voor een efficiënte huizenjacht!

koppel op huizenjachtEen eerste huis kopen blijft spannend. In de ene regio is het kopen van een huis makkelijker dan in de andere. In sommige gebieden staan namelijk maar weinig woningen te koop, waardoor het extra belangrijk is om snel en efficiënt te werk te gaan. In deze blog geven we je 5 handige tips voor een efficiënte huizenjacht!

Tip 1: Weet wat je kunt lenen

Voordat je je huizenjacht begint is handig om een goed beeld te hebben van wat je maximaal kunt lenen, welke maandlasten hierbij horen en hoeveel eigen geld je moet inbrengen om een huis te kunnen kopen. Als je online alvast een hypotheekberekening maakt, heb je binnen een paar minuten al een eerste indruk van wat je maximaal kunt lenen. Ga je een huis bezichtigen? Dan is het slim om te weten wat je maximaal kunt bieden. Een financieel coach van Finzie kan je hierbij helpen. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je snel schakelen als je je droomhuis hebt gevonden!

Tip 2: Zoek een aankoopmakelaar

In een krappe woningmarkt kan het verstandig zijn om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Dit heeft namelijk een aantal voordelen:

  • Een aankoopmakelaar is vaak als eerste op de hoogte als er nieuwe woningen op de markt komen.
  • Je wordt als koper vaak serieuzer genomen met aankoopmakelaar.
  • Een aankoopmakelaar stelt kritische vragen tijdens de bezichtiging.
  • Een aankoopmakelaar geeft advies bij het bieden op een woning.
  • Een aankoopmakelaar begeleidt je bij het controleren van de koopovereenkomst en de overdracht.

Meer weten over een aankoopmakelaar? Je leest je het in deze blog.

Tip 3: Weet waar je wilt wonen

De locatie van je nieuwe woning is heel belangrijk. Aan de locatie kun je als je de woning eenmaal hebt gekocht, natuurlijk niets veranderen. Denk goed na over waar je wilt wonen ten opzichte van je werk, winkels, natuur, school en kinderopvang. En misschien verandert er wel wat in je situatie over een aantal jaar. Hoe ziet dit plaatje er dan uit? Heb je de locatie(s) uiteindelijk helder in kaart, dan kun je een stuk efficiënter selecties maken van huizen die te koop staan!

Tip 4: Maak een wensenlijst

Voor een efficiënte huizenjacht is het handig om voor jezelf op te schrijven waar je toekomstige woning aan moet voldoen? Moet alles perfect zijn of ben je juist op zoek naar een klushuis? Het is handig om een lijst te maken in volgorde van meest naar minder belangrijke wensen. Het kan namelijk zijn dat je wat concessies moet doen tijdens je zoektocht. Het is dan fijn als je daar van te voren al goed over nagedacht hebt.

Tip 5: Wissel bezichtigingen af

Huizen bekijken is behoorlijk tijdrovend. Koop je met z’n tweeën een huis, dan kan het makkelijk en slim zijn de bezichtigingen af te wisselen. Dit maakt je namelijk een stuk flexibeler en dat kan goed van pas komen als er veel kapers op de kust zijn. Snelheid is in deze tijd geen overbodige luxe!

Tot slot: laat je niet gek maken

Heb je steeds bezichtigingen samen met nog 40 andere mensen? Laat je dan niet gek maken. Realiseer je dat deze mensen niet allemaal serieuze kopers zijn. Er zitten vaak ook mensen bij die zich aan het oriënteren zijn of die uiteindelijk hele andere woonwensen hebben dan jij. Blijf altijd dicht bij jezelf en jouw woonwensen. Er is altijd ergens een woning die helemaal bij je past. Soms duurt het alleen even voordat je die gevonden hebt!

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak