Finzie volgt de maatregelen van het RIVM over Covid-19, zodat wij je nog steeds van hypotheekadvies kunnen voorzien in een veilig omgeving. Lees hier onze aanpak Lees hier verder
Melding sluiten

5 tips voor een efficiënte huizenjacht!

5 tips voor huizenjacht

Of je nu voor het eerst een huis gaat kopen of je hebt het al eens gedaan, het blijft spannend om op huizenjacht te gaan. Zeker nu de huizenmarkt zo op zijn kop staat! Er staan in sommige gebieden weinig woningen te koop, waardoor het belangrijk is snel en efficiënt te werk te gaan. In deze blog geven we je 5 handige tips!

Tip 1: Weet wat je kunt lenen!

Het is belangrijk eerst een goed beeld te hebben van een hypotheekbedrag dat past bij jouw situatie, welke maandlasten hierbij hoort en hoeveel eigen geld je moet inbrengen. Online kun je zelf een uitgebreide hypotheekberekening maken, maar het is nog slimmer eerst het hele financiële plaatje helder te hebben voordat je actief huizen gaat bezichtigen. Jouw financieel coach kan je hierbij helpen. Grote voordelen hiervan zijn, dat je precies weet waar je aan toe bent en dat je snel kunt schakelen als je jouw droomhuis eenmaal hebt gevonden!

Tip 2: Zoek een aankoopmakelaar

In een krappe woningmarkt kan het verstandig zijn om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Dit heeft namelijk een aantal voordelen:

  • Ze zijn vaak als eerste op de hoogte als er nieuwe woningen op de markt komen.
  • Je wordt als koper vaak serieuzer genomen met aankoopmakelaar.
  • Ze stellen kritische vragen tijdens de bezichtiging.
  • Ze geven advies bij het bieden op een woning.
  • Ze begeleiden je bij het controleren van de stukken en de overdracht.

Ga je een samenwerking aan met een aankoopmakelaar, dan betaal je de makelaar courtage wanneer je met zijn of haar hulp een huis koopt. Over deze prijs kun je prima onderhandelen. Meestal kom je uit op een vast bedrag of een percentage van de koopsom.

Tip 3: Weet waar je wilt wonen

De locatie van je nieuwe woning is heel belangrijk. Want aan de locatie kun je, als je de woning eenmaal hebt gekocht, namelijk niets veranderen. Denk bijvoorbeeld na over waar je wilt wonen ten opzichte van je werk, winkels, natuur, school en kinderopvang. En misschien verandert er wel wat in je situatie over een aantal jaar. Hoe ziet dit plaatje er dan uit? Heb je de locatie(s) uiteindelijk helder in kaart, dan kun je een stuk efficiënter selecties maken van huizen die te koop staan!

Tip 4: Maak een wensenlijst

Waar moet je toekomstige woning aan voldoen? Moet alles perfect zijn of ben je juist op zoek naar een klushuis? Het is handig om een lijst te maken in volgorde van meest naar minder belangrijke wensen. Het kan namelijk zijn dat je wat concessies moet doen tijdens je zoektocht, en dan is het fijn als je daar van te voren al over nagedacht hebt. Scheelt weer tijd!

Tip 5: Wissel bezichtigingen af

Huizen bekijken is behoorlijk tijdrovend. Koop je met z’n tweeën een huis, dan kan het makkelijk en slim zijn de bezichtigingen af te wisselen. Dit maakt je namelijk een stuk flexibeler, en dat kan goed van pas komen als er veel kapers op de kust zijn. Snelheid is in deze tijd geen overbodige luxe!

Tot slot: laat je niet gek maken!

Heb je steeds bezichtigingen samen met nog 40 andere mensen? Laat je er niet gek door maken. Realiseer je dat deze mensen niet allemaal serieuze kopers zijn. Er zitten vaak ook mensen bij die zich aan het oriënteren zijn of die uiteindelijk hele andere woonwensen hebben dan jij. Blijf altijd dicht bij jezelf en jouw woonwensen. Er is altijd ergens een woning die helemaal bij je past. Soms duurt het alleen even voordat je die gevonden hebt.

Wil je alvast weten wat er allemaal op je afkomt wanneer je jouw droomhuis eenmaal gevonden hebt? In 9 stappen hebben wij alles voor je op een rijtje gezet, zodat jij straks stressloos het hypotheekproces doorloopt!

 

Mijn Finzie
Maak een gratis afspraak